Kompanija „Srbija Ziđin Koper” obeležila Jesenji festival pravljenjem „mesečevih” kolača

Kompanija „Srbija Ziđin Koper” (Serbia Zijin Copper) je povodom obeležavanja Jesenjeg festivala, kineskog praznika tokom kojeg se tradicionalno jedu „mesečevi” kolači, organizovala pripremu ovog peciva.
Jesenji festival naziva se još i Mesečev festival ili Festival mesečevih kolača. To je praznik koji se proslavlja u Kini, Vijetnamu i drugim istočnoazijskim zemljama, a tradicionalno se pada 15. dana osmog meseca po kineskom lunarnom kalendaru i tada se jedu „mesečevi” kolači. Nekada se Mesečev festival slavio u vreme žetve, jer su se drevni kineski carevi na jesen zahvaljivali mesecu za žetvu.
„Zadovoljstvo mi je što imam priliku da vas upoznam sa tradicijom kineskog Jesenjeg festivala. Ovaj praznik slavimo u krugu porodice i pripremamo Mesečev kolač. Drago mi je što ove godine ovu kinesku poslasticu pripremamo u Boru sa učenicima Ekonomsko-trgovinske škole sa kojom ćemo svakako nastaviti saradnju, kao i sa lokalnom zajendicom”, kaže Ding Siaofan iz kompanije „Srbija Ziđin Koper”.
„Mesečev kolač” priprema se veoma jednostavno. Pravi se od brašna, ulja, šećernog sirupa, kikirikija, susama i raznog semenja.
Ovu tradicionalnu poslasticu pripremalo je četrdesetak učenika prve i druge godine Ekonomsko-trgovinske škole u Boru sa smerova kuvar i turističko-hotelijerski tehničar.

„Naša škola se svaki put odaziva pozivu kompanije „Srbija Ziđin Koper” jer je ovo odličan način da se naši učenici upoznaju sa kineskom kuhinjom, ali i kulturom”, ističe nastavnica kuvarstva u Ekonomsko-trgovinskoj školi Vesna Juklen.

Uroš Zečević iz Negotina učenik je prve godine Ekonomsko-trgovinske škole i školuje se za kuvara, a, kako kaže, priprema mesečevih kolača predstavlja sjajno iskustvo koje će mu značiti u daljem školovanju i radu.

„Prvi put radim u većem restoranu, a mnogo će mi značiti i zato što je kineski. Mesečev kolač koji smo imali priliku da pravimo danas je veoma interesantan, pogotovo kalupi koje smo koristili”, kaže Zečević.

Festival mesečevih kolača Kinezi danas uglavnom slave u krugu porodice, zajedno pale fenjere i dive se Mesecu za koji veruju da je tada najpuniji u godini.