Kompanija „Srbija Ziđin Majning” finansirala stručnu ekskurziju za učenike Tehničke škole u Boru

Uz finansijsku pomoć kompanije „Srbija Ziđin Majning” (Serbia Zijin Mining), za učenike završnih razreda Tehničke škole u Boru organizovana je stručna ekskurzija prilikom koje su imali priliku da obiđu rudnik mrkog uglja Kostolac, Fabriku cementa Beočin i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Za učenike smera rudarski tehničar organizovana je poseta rudnika mrkog uglja u Kostolcu, dok su budući tehničari za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju posetili Fabriku cementa Beočin i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. 

Učenik Tehničke škole u Boru, Nikola Milanov kaže da je šteta što ranije nisu imali stručnu praksu jer ima ona mnogo znači, ali da se nada da će se to u budućnosti promeniti.

Posetili smo rudnik Kostolac. Prvi put sam bio u rudniku i žao mi je što nismo bili u prilici da odemo ranije. Mnogo korisnih informacija smo čuli i videli. Poseta rudnika mi je približila i moje buduće zanimanje i tek sada sam siguran da ću raditi u struci i obavljati posao za koji se školujem”, ističe Milanov.

Učenici smera tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju obišli su Fabriku cementa u Beočinu, ali i Fakultet tehničkih nauka na kojem je učenica treće godine ovog smera, Anastasija Marković predstavila projekat koji se bavi proučavanjem klimatskih promena.

„Ovo putovanje je bilo jako korisno, jer nam je osim druženja, omogućilo da steknemo nova saznanja o procesu rada. Razmišljala sam o daljem školovanju ali bih više volela da počnem da radim u struci odmah po završetku škole”, ističe Marković.

Maturantima je poseta rudnika i fabrike cementa omogućila da bliže sagledaju i svoja buduća zanimanja, tako da su neki, poput Miloša Konstandinovića već odlučili da posao potraže odmah po završetku škole i uporedo upišu fakultet, a neki, poput Teodore Kračunović da ipak nastave školovanje na Tehničkom fakultetu u Boru.

Organizatorka praktične i blok nastave u Tehničkoj školi, Ljubinka Aksić zahvalila se kompaniji „Srbija Ziđin Majning” na finansijskoj pomoći čime je omogućena realizacija ove blok nastave.

Dve godine pod kovidom, uticale su i na nas tako da smo morali da prilagodimo rad. Pandemija je ograničila i dostupnost preduzeća, sa kojima smo ili bismo sarađivali tako da nismo mogli da organizujemo stručnu praksu, kao i stručne obilaske kompanija. To se naravno negativno odražava na obrazovanje, jer pojedini đaci koji su sada treća godina prosto nisu imali ni dan prakse. Kompaniji „Srbija Ziđin Majning” želimo uspešan rad i zaista se nadamo da ćemo u budućnosti imati dobru saradnju”, kaže Aksić.

Kako je istekao vršilac dužnosti direktora Tehničke škole, Aleksandar Milenković, rudarstvo je najznačajnija grana industrije, značajna je za grad Bor i za Tehničku školu, koja upravo obrazuje budući kadar za rad u rudarskim kompanijama. Zato je saradnja sa kompanijama „Srbija Ziđin Majning” i „Srbija Ziđin Koper” od ključnog značaja i za školu, a posebno za obrazovanje učenika rudarske struke.

Prema rečima profesorke hemijske grupe predmeta, Sanje Apostolov, Tehnička škola bi u narednoj školskoj godini želela bližu saradnju sa kompanijom „Srbija Ziđin Majning” u pogledu realizacije programa dualnog obrazovanja za rudarske tehničare, rukovaoce mehanizacijom u površinskoj eksploataciji, a ona se može ostvariti i za smer tehničari za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, koji je prvi put ove godine uveden u ovoj srednjoj školi. 

U planu je da predstavnici Sektora za ljudske resurse ove kineske kompanije posete sledeće nedelje Tehničku školu i učenicima završnih razreda prezentuju rad i planove kompanije, kao i mogućnosti za zaposlenje.