KONAČNO: Borani će uskoro moći vozom do Beograda

1
2924

Kako piše zvanični sajt „Infrastruktura železnica Srbije“, 21. maja otpočeo je remont pruge Požarevac – Majdanpek, u dužini od 90 kilometara, čijim će završetkom Borani biti ponovo povezani železničkom linijom sa Beogradom.

Radovi na remontu pruge između Požarevca i Majdanpeka započeli su 21. maja u požarevačkoj železničkoj stanici, a otvaranju radova prisustvovao je i generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, sa saradnicima.

Rok za završetak projekta je 180 dana, a kako saznajemo „Infrastruktura železnice Srbije“ remont će izvoditi u sopstvenoj režiji, tj. sopstvenom mehanizacijom i kadrovima, i to u okviru tekućeg održavanja pruge.

Radovima će biti obuhvaćeni zamena šina, pragova i tucanika, zamena kolosečne rešetke, mašinsko rešetanje i regulisanje koloseka. Za materijal koji nedostaje „Infrastruktura železnica Srbije“ sredstva će obezbediti prodajom starog gvožđa, što u prethodne četiri godine nijednom nije učinjeno.

Inače, pruga Požarevac – Majdanpek, u dužini od 90 km, danas je u izuzetno lošem stanju. Pruga je jednokolosečna i izgrađena je 1938. godine. Do danas su na ovoj pruzi remontovane samo pojedine njene deonice u ukupnoj dužini od oko 40 kilometara, i to još 1991. godine. Zbog toga je na pedeset kilometara ove pruge brzina vozova danas samo od 10 do 20 kilometara na sat, a na preostalih 40 kilometara pruge svega 50 kilometara na sat.

Remont pruge i povećanje njenog osovinskog opterećenja od izuzetnog su značaja za privredu ovog dela Srbije. Naime, za železnički pravac Požarevac – Majdanpek vezani su i značajni privredni sistemi, kao što su: Luka “Prahovo”, RTB “Bor”, Rudnici bakra “Majdanpek”, Kaona i Kostolac, Stig i Železara Smederevo.

Naime, pruga Požarevac – Majdanpek povezana je sa Koridorom 10 u stanici Mala Krsna, a trenutno se roba iz Prahova i iz Bora do Beograda otprema preko Niša. Njenim remontom, obezbediće se značajne uštede za ove dve kompanije.

(Infrastruktura železnica Srbije, Bor030)1 KOMENTAR

  1. 😀😀😀…i to se naravno zove : Izgradnja ŽELEZNICKOG ASPEKTA MULTIMODALNOG SAOBRACAJNOG KORIDORA-ISTOK (CRNOMORSKOG KORIDORA)….A da ce se SVE OVO I BAŠ OVAKO dogoditi napisano je bar 257 puta na ovom Portalu Bor 030 … od podizanja osovinskog opterecenja sa 16 tona na 22,5 tone pa nadalje ..itd,itd,itd…JAVNO ,precizno i detaljno ..izreceno i napisano jos mnogo ,mnogo puta.. A ako koza laze ..rog ne laze……Pa zato ko ne veruje neka lista ovaj Portal unazad…Ili neka samo ,za 2 sekunde ,ukuca na You Tube ili Google samo dve reci : koridor istok I imace odmah pred sobom na desetine i desetine snimaka i clanaka,mapa… DETALJNO,hronoloski, kontinuirano i godinama unazad… Naravno… da bi doslo do ove danasnje izgradnje zeleznickog aspekta MS Koridora-Istok(CmK) bilo je potrebno da se pre samo par godina SPRECI UKIDANJE OVE ISTE PRUGE ….kao jedne od 26 regionalnih pruga u Srbiji predvidjenih za ukidanje zbog nerantibilnosti.. po tadasanjem i u nacionalnim medijima objavljenom spisku nadleznog Ministarstva….I tada je neko…I U BEOGRADU… I U I ISTOCNOJ SRBIJI …
    JAVNO i brutalno jako podigao glas u tadasnjoj potpunoj ,nemoj i paralizovanoj i prestrasenoj tisini…I ljudi su se POKRENULI.. zeleznicari, privrednici,lokalni politicari,nacelnici Branicevskog, Zajecarskog i Borskog okruga ….tim redosledom…Ukidanje ove pruge je SPREČENO…a sada se ISTA TA ,,nerentabilna,, PRUGA TOTALNO REKONSTRUISE…Posto je to vec istorija…a ko ne zna odakle dolazi ne moze znati kuda ide…vreme je da je i Borani jednom i zauvek nauče…..Kako se NIKADA vise ne bi ponavljala…..Ali dosta istorije …. JER BUDUĆNOST kaze da u realnosti NE POSTOJI ŽELEZNICKI KORIDOR KOJI SPAJA SA KRAJA NA KRAJ CITAV KONTINENT…A DA IMA SAMO JEDAN KOLOSEK….A MS Koridor Istok (CmK) SPAJA CITAVU EVROPU …OD ATLANTIKA DO CRNOG MORA ..I U OBRNUTOM SMERU.. .I ŽELEZNIČKI…I DRUMSKI (AUTOPUT)..I RECNIM KORIDOROM (DUNAV-RAJNA-MAJNA). Znaci.. takav transkontinentalni (transevropski) železnicki koridor…a da je JEDNOKOLOSECAN….NE POSTOJI… Takav zeleznicki koridor MORA BITI DVOKOLOSEČAN….TACKA. ETO…TO kaze BUDUCNOST. Kaze da ce gradsko naselje Bor na kraju sveta k puta za nigde… ….biti Grad Bor…. na transevropskom koridoru…..Ali vec je kasno,velegrad svetluca u beskrajnoj i toploj noci ..i tamvaji vec odavno spavaju… Laku noc Bor.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime