Konačno završen novi put Bor – Zaječar

bor zajecar putMinistar za infrastrukuru Milutin Mrkonjić će 5. avgusta i zvanično otvoriti put Bor – Zaječar. I ako je njegova izgradnja do sada više služila u političke svrhe, uskoro će ovaj putni pravac imati novu namenu.

Ministar za infrastrukuru Milutin Mrkonjić će 5. avgusta i zvanično otvoriti put Bor – Zaječar. I ako je njegova izgradnja do sada više služila u političke svrhe, od skora će ovaj putni pravac imati novu namenu.

bor zajecar put

 

Umesto dosadašnjih 35 kilometara , Bor i Zaječar će preko Nikoličeva spajati 18 kilometara novog asfalta. Na taj način će vreme putovanja između 2 grada biti i 3 puta kraće. Koliko ovaj put znači za ova dva grada govori i podatak da je u više navrata bio glavno političko oružje u predizbornim kampanjama. Izgradnju puta su 2000. godine svečano otvorili Nikola Šainović i Milutin Mrkonjić, dok će 8 godina kasnije put biti i zvanično "pušten u rad" od strane upravo Milutina Mrkonjića.

trasa putaDinamika radova nije bila na zavidnom nivou, tako da je za 5 godina izgrađeno svega 7 kilometara, dok se naredne tri izgradilo još 11 kilometara za koje je izdvojeno oko 5 miliona eura. Ovaj put se smatra vrlo važnim za Timočku Krajnu i celokupan sistem koridora 10. Otvaranjem novog putnog pravca stvoriće se odlična zona uz celu trasu puta za nove lokale, benzinske pumpe, hipermarkete, magacine.
 
 

 

 

 

Štampa – Hronologija

6.6.2005. E-kapija magazin
"Ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić je najavio početak radova na završetku izgradnje puta Bor-Zaječar"

24.4.2007. Danas
"Najkraća saobraćajnica između Bora i Zaječara, administrativnih centara Borskog i Zaječarskog okruga, preko sela Nikoličevo biće završena do kraja ove godine."

13.4.2008. TK-Info
"Kako je danas novinarima u Boru izjavio Velimir Ilić, nastavak gradnje puta Bor-Zaječar preko Nikoličeva počeće ove nedelje. Put će biti završen najverovatnije do kraja ove godine."

21.4.2008. Blic
"Do sada je njegova (autoputa) izgradnja svečano, uz stranačka obeležja, otvarana najmanje pet puta, i to sa oba njegova kraja, i iz Bora i iz Zaječara, a grafit „Autopute, otvori se – Aladin“, najbolje govori o tome šta ovdašnje stanovništvo misle o tome."

 
Tekst : Miloš Petrović