Koronavirus odlaže aukciju za 5G u Srbiji

2
729

Aukcija za spektar 5G u Srbiji biće odložena zbog epidemije virusa korona i verovatno će biti održana u prvom kvartalu 2021. godine, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pomoćnica ministra Irini Reljin je za Tanjug rekla da se mobilni operatori već obraćaju Ministarstvu da se obavi prodaja spektra za nove servise.

Navela je da je mrežom 4G pokriveno 98 odsto populacije u Srbiji, da većina servisa može da bude pokrivena tom tehnologijom, ali da se u slučaju prodaje spektra proširuje mreža i nastoji se da se uvede nova tehnologija.

Reljin kaže da 4G spada u relativno stare tehnologije, te da se očekuje da će biti raspisana aukcija za 5G, koja je prvobitno bila planirana do kraja ove godine.

“Da bi održali kvalitet mobilne usluge operatorima je potrebno još spektra, onda je logično da se uvodi nova tehnologija”, navela je Reljin.

Svuda u svetu je, kaže, neverovatno veliki nalet uvođenja 5G mreže, a negde je ona odavno razvijena, kao što je u Južnoj Koreji, dok Holandija, Švajcarska, Francuska, SAD i Slovenija proširuju mrežu.

“Japan je napravio strategiju za uvođenje 6G. Do kraja 2030. ta zemlja će imati 6G na celoj svojoj teritoriji”, navela je Reljin.

(Tanjug)

2 KOMENTARA

  1. Pohlepa , podmitljivi sluzbenici,pohlepa,profit,mikrotalasno jonizujuce zracenje,pohlepa,zarada,podmitljivi drzavni cinovnici,pohlepa,ostecenje dnk, pohlepa,kancer,mutacija,pohlepa,profit,lazni napredak, kiborzi,glupani ,pohlepa,malogradjani,odvratno,mutanti,deformisane bebe,mutanti,ostecenja mozga ,pohlepa odvratno,bezite odavde transhumanisti,bolest ,pohlepa,slepci kod ociju,lemuri ,elektronski smog,bezite,pohlepa,darvinisti,pohlepa,klerofasisti,korporcije,cije ,bie,bezimo,ili se branimo.Preteruju.Dovoljno je brz i 4g.Necemo robote.Necemo vise mobilne.Nemamo svoje zivote.Zivimo virtuelne.Pohlepa.Odvratno.Dosadno.Idem odavde.Gde lekari lece ljude Gde profesori uce decu.Gde vojska brani zemlju.Gde policija stiti narod od kriminalaca.Gde deca mogu da budu srecna .Mrzim materijalizam.Dijalekticki.

  2. Histeriju oko uvodjenja 5 g mreze raspiruje americka obavestajna sluzba s ciljem da potpuno uspori ili zaustavi razvoj kineskih kompanija koje su na vecem stepenu razvoja od trenutno americkog ajfona i po cenama proizvoda daleko daleko pristupacniji.
    Ponavlja se isti scenario zamene navodno stare tehnologije neprestanom pojavom brzih pametnijih telefona isto kao nekada kod racunara…setite se uz monopol Windowsa kako su nam na kasicicu servirali kompjutere pocev od Pentiuma 1 na 133 Mhz sa hard diskovima u megabajtima a ram memorijom u kb.Ako Ameri uspeju u tome da prestignu Kinu odjednom ce se pojaviti video klipovi koji ismevaju histeriju oko 5 g mreze i budale koje jurisaju da pale tornjeve.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime