Koronavirus registrovan kod još dve osobe iz Bora

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, na teritoriji grada Bora, od poslednjih informacija, zabeležena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

Dr Vesna Radosavljević, direktorka Dma zdravlja u Boru kazala je da su od 12 rezultata koji su jutros stigli u ovu ustanovu tri pozitivna na koronavirus i pojasnila da su dve osobe iz Bora, dok je jedna iz susednog grada koja se za potrebe puta u inostranstvo testirala u Boru.

“Od tri pozitivna rezultata koja su pristigla, dve osobe su sa teritorije našeg grada i ti pacijenti su već na terapiji, sa blagom kliničkom slikom. Treća osoba je sa teritorije drugog grada, ali je testirana u Boru. Na osnovu trenutnih rezultata, možemo da kažemo da je situacija u gradu stabilna, ali uzevši u obzir tendenciju rasta obolelih u gradovima u okruženju i sa ciljem preventivnog delovanja, mi ćemo uputiti zahtev Zavodu za javno zdravlje “Timok” da pojačamo mere zaštite”, izjavila je dr Radosavljević.

Ona je kazala da je na oporavku od koronavirusa trenutno 13 osoba od kojih su neke sa blažim simptomima pod lekarskim nadzorom u kućnoj samoizlaciji.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, epidemiološka slika u Boru je povoljna, a u zavisnosti od broja novih slučajeva razmatraće se i uvođenje vanredne situacije.

“Treba odgovorno sagledati činjenice na terenu. Čekamo veliki broj rezultata naših sugrađana koji su testirani u prethodnom periodu i na osnovu toga ćemo razmatrati uvođenje vanredne situacije u gradu. Od sutra na snagu stupaju nove mere i siguran sam da će to na neki način sprečiti širenje virusa, a grad će aktivno kontrolisati sprovođenje ovih mera”, rekao je na današnjoj konferenciji gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Rezultati se očekuju za još 127 testiranih građana Bora.

Od početka epidemije u Boru je koronaviris potvrđen kod ukupno 186 osoba.