Krivične prijave protiv odgovornih za zagađenje u Boru i od odbornika opozicije

5
1088

Narodna stranka i predsednici odborničkih grupa sa liste “Mi ili oni – ujedinjeni za Bor” podneli su Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru krivičnu prijavu protiv odgovornih za zagađenje životne sredine i nepreduzimanje mera zaštite.

Odbornici sa liste “Mi ili oni-ujedinjeni za Bor” podneli su krivične prijave, kao što su i najavili 15. septembra, protiv zagađivača, ali i odgovornih što mesecima nisu preduzeli nikakve mere u cilju zaštite građana Bora i borskih sela.

“Nadali smo se da će odgovorni preduzeti korake u cilju rešavanja problema aerozagađenja i da podnošenje krivične prijave nije potrebno. Očigledno da apeli nisu urodili plodom, i da odgovorni, i pored obećanja, nisu ozbiljno shvatili ni proteste građana, ni pozivanja da se spreči trovanje Borana. Umesto toga gradonačelnik Milikić je pokrenuo “akciju” zamagljivanja problema koji je stalan i koji mora urgentno biti rešen! Javna rasprava ne može zameniti osnovnu odgovornost. Pored njega ni Republički inspektor, očigledno, ne radi svoj posao, a zagađivač je posebna priča”,navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Ova odbornička grupa navodi da je krivična prijava podneta ne samo zbog građana, već najviše zbog dece “koja ne zaslužuju da im se ovo događa”.

“Zašto je izgrađena nova topionica, i zašto smo kao građani prevareni od strane republičke i lokalne vlasti da ćemo imati, nakon desetina i desetina godina, zdravu životnu sredinu što se tiče aerozagađenja? Sve loše i nasleđeno iz ranijeg perioda nije razlog i opravdanje za aktuelno trovanje i nečinjenje i izostalo sprečavanje zagađenja.  Verujemo da naša deca i unuci zaslužuju da se svi zajedno u Boru borimo za zdravu životnu sredinu i da im u nasleđe ostavimo nešto što je normalno i za ponos”, ističu odbornici opozicije navodeći da imaju obavezu da se bore za interese građana.5 KOMENTARA

  1. Ovo nije politika no OPSTANAK, jasno je da nam država neće pomoći I da se moramo dobro samoorganizovati I boriti protiv zla koje nas uništava I truje našu decu, jedina SAMOODBRANA je da svi do jednoga izađemo na ulice I vozilima blokiramo I ugasimo dimnjake dok kinezi ne sagrade novu topionicu van grada, ako smo do sada trovani od strane države ne moramo to dopustiti I ALAVIM STRANCIMA koje osim profita ne interesuju čak ni zdravlje I životi lokalnog stanovništva, USTAV je uz nas PROTERAJMO KINEZE jer podršku imaju samo od domaće mafije koju ako se umeša moramo UNIŠTITI, ili mi ili oni .

  2. @zec,moraš da uzmeš u obzir da 80%ljudi radi u RTB-u, i da su skoro svi u kreditima, šta će, gde će ako ga zatvore.

  3. BORАNЕ UGUŠI I POTROVA GASOVIMA TOPIONICA BAKRA JAČE NO IKADA!

    U Boru zagađenje ne zavisi toliko od pravca vetrova, rada Toplane, već je funkcija nedorečenosti tehničko-tehnološka u rekonstrukciji topionice. Ogromne pare su utrošene, a zagađenje je gore no kada su radile samo šahtne i plamene peći. Od pompezno hvaljene rekonstrukcije topionice bakra u Boru i čistijeg vazduha od onog iz 1903. godine, ostade samo laž grobara RTB Bor i njegovih mentora iz Vlade i ludo radovanje borana. Oni se mesecima guši u gasovima sumpordioksida i opasnim supstancama: arsenom, olovom, kadmijumom, živom i kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. Vlada Srbije i Grad Bor, ove dogodovštine pripisuju politizaciji, a ne realnom stanju. Najpre trebali su da prozovu Spaskovskog, grobara RTB Bor i „neimara“ nove tehnologije topljenja sa svim negativnostima, a najmanje Bor sa nebom iz 1903. godine, kako je svojevremeno tvrdio on. Za čisto nebo nad Borom potrebna je obimna rekonstrukcija, pare i vreme, a nikako do kraja 2019. kako je rekao ministar Antić. Laž nije zabranjena, a štetna je, ministre. O trovanju Borana treba da snosi konsekvence Spaskovski, jer je promašio tehnički-tehnološki, proces, izbor opreme, a radio je u svojoj režiji, izbacivšie stručnjake iz ovog posla, a imao je mentorstvo u Vladi Srbije. Novac (оkо 500 miliona evra) je utrošen i “pametno upotrebljen” i za lične koristi, a promašaji ostaju, pa ostaju. Država je preuzela dugova RTB Bor od devetsto miliona evra, a ostalo je još milijardu evra. Na kraju konsekvence treba da snosi i Ziđin u smislu poštovanja normi o čistoći vazduha i usklađivanje tehnologije sa projektovanim parametrima, koje je Spaskovski ostavio Ziđinu i Boru. Svaka mu čast, da kao osvedočeni i “rođeni” boranin, kako on tvrdi, a laže, uništava svoje toliko voljene sugrađanke i sugrađane.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime