Kvadrat stambenog prostora u Boru vredi do 450 eura

Cene stanova u Boru stagniraju i za dvoiposoban stan u novogradni treba izdvojiti 400 do 450 evra po kvadratnom metru.

Bor panorama

U ovom vremenima se, umesto izgradnje novih stambenih četvrti kao što je bio Novi gradski centar sa oko 7.000 stanovnika, razvila trgovina starim stanovima.

Rast cene stanova u Boru bio je lagan od 2004. do 2008. godine kada je vrednost kvadrata stambenog prostora udvostručena i dostigla cenu od 500 evra.

„Početkom svetske recesije banke su pooštrile uslove za stambene kredite i potražnja za stanovima u Boru naglo je prestala. U poslednjih nekoliko godina primetna je stagnacija u kupovini stanova u Boru, a primetna je i blaga stagnacija cena nekretnina“

kazao je Zoran Janković, vlasnik privatne agencije za promet nekretnina Fontana u ovom gradu.

Janković je međutim primetio kako je u odnosu na ostale gradove u Srbiji, uključujući i Beograd, gde su cene stanova pale u poslednje tri godine čak za 30 posto, u Boru taj pad nekoliko procenata .

Zaposleni u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, gde je prosečna plata oko 60 000 dinara, najčešći su kupci stanova u Boru.

„Rata od 200 evra sasvim je dovoljna da se u Boru kupi dvoiposoban konforan stan sa centralnim grejanjem u novogradnji gde je trenutna cena oko 450 evra“

kazao je Janković.

U Boru je 1970-tih vladala najveća ekspanzija u stambenoj izgradnji. Godišnje je u tom periodu građeno 300 do 400 stanova što je za tadašnjih oko 34.000 stanovnika predstavljalo nezapamćenu ekspanziju. Posle 2000. došlo je do stagnacije i gotovo prestanka gradnje stanova.

(Tanjug)