Kvalifikacioni ispiti za srednje škole

0
33

Kvalifikacioni ispiti za upis u četvorogodišnje stručne škole i gimnazije polagaće se 22. juna iz srpskog jezika i 23. juna iz matematike, rečeno je danas u Minstarstvu prosvete.

Kvalifikacioni ispiti polagaće se u matičnim osnovnim školama a đaci će testove iz matematike i sprskog jezika polagati po nešto drugačijim pravilima u odnosu na prošlogodišnje. Od ukupnog broja prošlogodišnjih zadataka iz srpskog jezika, 40 odsto zadataka imaće promenjen redosled ponuđenih odgovora u odnosu na redosled iz zbirke za pripremu ispita. Od 17 zadataka iz matematike u 5 zadataka brojčane vrednosti biće drugačije nego u zbirkama.
Pravila upisa ostaju ista kao i proteklih godina. Učenici mogu da osvoje najviše 20 bodova po testu a da bi đak položio prijemni ispit potrebno ja da đak osvoji bar po jedan bod na ispitima iz sprskog jezika i matematike. Prioritet prilikom upisa imaće đaci sa osvojenih 5 i više bodova po testu.
Đaci koji žele da upišu neku od trogodišnjih smerova ne polažu kvalifikacione ispite već se rangiraju na osnovu uspeha iz osnovne škole.
Učenici i ove godine popunjavaju liste želja za upis u srednje škole, na kojima mogu da navedu 20 željenih škola ili obrazovnih profila.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime