Lazareva pećina – biser istočne Srbije

Lazareva ili Zlotska pećina, u podnožju planine Kučaj na samoj obali Lazareve reke, pritoke Zlotske reke, na nadmorskoj visini od 291 metra, udaljena je od Bora 21 kilometar, a tri i po od sela Zlot.

Pećina je smeštena u istočnom delu Kučajskih planina, bogata je pećinskim nakitom, bigrednim i kalcitnim kadicama. Još od 1882. kada ju je prvi put istraživao Feliks Hofman ova pećina ne prestaje da zadivljuje svojom lepotom i svojim misterijama.

„Lazareva pećina dobila je ime, po jednoj legendi po knezu Lazaru, jer se verovalo da se nakon Kosovskog boja ostatak vojske krio u pećini, a po drugoj po hajduku Lazaru koji se takođe u pećini krio od Turaka. Postoje i brojne priče o blagu skrivenom unutar pećine. Pećina se i dalje istražuje. Za turiste je uređena betonska staza duga 700 metara, a ovaj deo koji se istražuje dug je preko 16 kilometara“, kaže Milica Jocić, vodič.

Lazareva pećina, koja se nalazi na teritoriji spomenika prirode Lazarev kanjon, proglašena je prirodnom retkošću i od 1949. zaštićena je kao spomenik prirode. Zavod za zaštitu prirode Srbije proglasio ju je 2005. za objekat geonasleđa Srbije. Posetioci rado žele da čuju i priču o njenim stanovnicima – slepim miševima, kojih je više od 20 vrsta.

„Reakcije turista su različite i naravno pozitivne. Dolaze iz svih krajeva  Srbije, ali koliko sam mogla da primetim najviše iz Vojvodine jer eto, rekla bih, oni iz ravnice rado žele da vide ovakvo jedno blago istočne Srbije“, dodaje Milica, uvek na raspolaganju svakom turisti da ga uputi i o Lazarevoj pećini ispriča najlepše njene priče.

Uz legende i priče iz ovog kraja posetiocima su posebno zanimljivi i fosilni ostaci pećinskog medveda, pećinskog lava i pećinske hijene, otkriveni u istočnom delu glavnog kanala u sloju od žućkaste pećinske gline na dubini od samo 65 santimetara.

Pećina je i značajan arheološki lokalitet sa tri praistorijska horizonta iz bakarnog, bronzanog doba u kojem je imala ulogu lovačke stanice i gvozdenog u kojem je postala centar metalurgije.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.