Lokalna samouprava i NVO zajedno u borbi za zdraviju životnu sredinu

Povodom 5. juna, Međunarodnog dana zaštite životne sredine u zgradi Skupštine opštine Bor organizovan je sastanak predstavnika lokalne samouprave i organizacija koje se bave ekologijom.

U fokusu dašanjeg sastanka bila je saradnja Opštine Bor i organizacija koje se bave ekologijom i zaštitom životne sredine, kao i uticaj novog rudnika bakra i zlata na životnu sredinu.

Dragan Ranđelović ispred Društva mladih istraživača istako je značaj zajedničkog delovanja na zaštiti životne sredine.

„Ima nekoliko oblasti u kojima bi saradnja lokalne samouprave i organizacija civinog društva mogla da se ostvari. Jedna od najznačajnijih je otvaranje novih rudnika, gde bi želeli da kroz uključivanje javnosti, odnosno građana, doprinesemo da se oni otvaraju po najnovijim ekološkim standardima i da ne dobijamo novo „istorijsko zagađenje“ kakvo sada imamo“, kazao je Ranđelović.

On je istakao da bi zaštitom okoline Bora dobijanjen statusa nacionalnog parka za Južni Kučaj i parka prirode za Stol i Veliki Krš, trebalo napraviti balans i kompenaciju za prirodu narušenu intenzivnim rudarenjem.

„Problem zagađenja vazduha je u velikoj meri rešen, a ostali su problemi zagađenih voda, komunalni otpad i pre svega rudnička i flotacijska jalovišta oko Bora koja u nekom narednom periodu moraju biti sanirana“, kazao je Ranđelović.

Predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić pohvalio je rad ekoloških organizacija.

„Nevladine organizacije i udruženja vrlo kvalitetno i odgovorno svoj deo posla rade. Od lokalne samouprave imaju podršku i pomoć koju traže. Takođe, mi kao lokalna samouprava moramo tražiti odgovornost od zagađivača, što i činimo“, kazao je Milikić.

Prvi čovek borske opštine osvrnuo se i na posledice rudarenja na životnu sredinu, kao i na eventualni uticaj novog rudnika.

„Zahvaljujući novoj topionici Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor mi danas ponovo udišemo svež vazduh i ja se na tome zahvaljujem Vladi Republike Srbije i menadžmentu RTB-a. Čeka nas otvaranje novog rudnika, a mi kao lokalna samouprava nećemo odustati od zaštite ekologije i ekoloških uslova. Biće neophodno da vrlo ozbiljno investiramo u proces merenja kvaliteta vazduha, vode i zemljišta na novom rudniku“, izjavio je Milikić.

Predsednik opštine je podsetio da kompanija „Rakita eksporejšn“ ima obavezu da vodi računa o ekologiji i da sama radi analize uticaja na životnu sredinu.

„Nećemo odustati od zahteva naših sugrađana da javno i transparentno svaki podatak kada su u pitanju rudnici na teritororiji opštine Bor bude prezentovan. Nemamo problema sa RTB-om, moramo priznati da javnost i transparentnost tu postoji. Problema nemamo ni sa „Rakitom“ i mislim da saradnja na ovom nivou treba da ostane, zaključio je Milikić.