Majdanpek i Donji Milanovac ostali bez struje zbog nevremena. Ugrožen RBM.

Jak vetar i ledena kiša koja već dve noći pada u Majdanpeku napravili su havariju na elektro-energetskoj mreži usled čega je od 17 sati majdanpečki kraj ostao bez struje. Električnu energiju nema ni Rudnik bakra Majdanpek (RBM) pa je proizvodnja obustavljena.

majdanpek
Panorama Majdanpeka

Nevreme koje je zahvatilo celu Srbiju u Majdanpeku je izazvalo kvar na dalekovodu, pa je sam grad i nekoliko okolnih sela bez struje. Ista situacija je i sa Donjim Milanovcem koji se strujom snabdeva preko Kostolca.

„Ekipe radnika majdanpečke Elektrodistribucije su na terenu, i u narednih pola sata se očekuje sanacija kvara na dalekovodu u trafostanici. U Donjem Milanovcu je stvar malo kompleksnija i još uvek se ne zna kada će meštani dobiti struju“ – kaže za „Blic“ Draško Ćetković, zamenik predsednika opštine Majdanpek.

Jak vetar i prekid snabdevanja električnom energijum preti da napravi totalni kolaps u pogonu Rudnika bakra Majdanpek.

„U potpunosti smo bez struje i možda na ivici kolapsa. Pokušavamo da spečimo teže havarije, podignuto je vanredno stanje u rudniku dok se ne dobije struja. Svi pogoni su bez struje, podignuta maksimalna bezbednost i zaštita, čak smo angažovali i policiju da napravi spoljni prsten zaštite jer u ovakvoj situaciju postoji opasnost i od napada na našu imovinu“, kaže za „Blic“ Branislav Tomić, direktor Rudnika bakra Majdanpek.

(Blic / Bor030)