Manifestacija „Igre bez granica” održana šesti put u Metovnici

Manifestacija „Igre bez granica”, u kojoj je učestvovalo dvesta učenika nižih razreda osnovnih škola, održana je po šesti put u selu Metovnica.

Cilj grada Bora je, prema rečima člana Gradskog veća, Marka Nikolića, da deci iz sela približe uslove koje imaju deca iz grada, ali i da deci iz grada pruže ono što deca na selu imaju.

„Gradska uprava uvek podržava ovakve manifestacije koje su u vezi sa decom, a posebno sa ovolikim brojem dece. Danas učestvuje oko 200 mališana iz gradskih i seoskih osnovnih škola. Mališani su obišli poljoprivredna domaćinstva, upoznali su se sa različitim životinjama i običajima”, kaže Nikolić.

U selu Metovnica je, kako kaže predsednik Saveta mesne zajednice Metovnica, Dejan Marković, ova manifestacija već prerasla u tradiciju.

„Nadamo se da će narednih godina biti još bolje. Imali smo pauzu zbog korone, ali smo sada nastavili sa još više dece. Tu su i deca iz zaječarskih škola i mnogo roditelja. Ovo je velika stvar za našu mesnu zajednicu i drago nam je što je naša škola „Stanoje Miljković” u Metovnici centar kulturnih i prosvetnih dešavanja u selu. Dok živi škola, živeće i selo”, naglašava Marković.

Predsednica Učiteljskog društva, Radmila Petković kaže da veliku zahvalnost duguju kompaniji „Srbija Ziđin Majning” koja je donirala novčana sredstva za nagrade učesnicima, lopte, slikovni materijal, ručak i osveženje za decu.

„Učešće je uzelo deset gradskih i seoskih škola, a prisustvuju i gosti iz Zaječara. Na terenu je 200 mališana i nadmetaću se u šest ekipnih igara. Zahvaljujem se Gradskoj upravi grada Bora bez čijeg truda ne bi bilo ni ovog skupa, kao i kompaniji „Srbija Ziđin Majning” koja nam je finansijski potpomogla da realizujemo sve što smo planirali, ali i domaćinima koji su nas lepo ugostili”, ističe Petković.

Ona je dodala da je veliki značaj ovih igara taj što deca iz gradskih škola do sada nisu imala priliku da posete seosko domaćinstvo, vide i dodirnu domaće životinje, što je za njih bio veliki doživljaj.