Marija Belčić mlada nada borskog streljaštva

Marija Belčić, takmičarka streljačkog kluba „Metalac“ Bor, već tri godine trenira streljaštvo i do sada je postigla veliki uspeh. Ova trinaestogodišnja devojčica iz Bora ide u 7. razred O.Š. „3. Oktobar“ i odličan je učenik. Streljaštvo joj ne remeti školske obaveze, jer kako sama kaže ako postoji iskrena želja i ljubav prema nečemu onda se uvek može naći slobodno vreme i posvetiti se sportu.

marija-belcic
Streljaštvom je počela da se bavi sasvim slučajno, gledajući snimke sa Olimpijskih igara.

Danas je vicešampion centralne Srbije i treća na državnom prvenstvu. Ima ukupno 26 medalja, kao i mnoštvo diploma i pehara (sa prvenstava Srbije, centralne Srbije i takmičenja koja su organizovana u rangu „Streljačkog Saveza Srbije“).

marija-belcic-medalje

„Najveći uspeh mi je prvo mesto na prošlogodišnjem školskom republičkom takmičenju. Nakon toga sa pohvaljena od strane „Fondacije Dragice Nikolić“ i pozvana sam u Palatu Srbije da primim nagradu – laptop. Sve nagrade su učinile da nastavim da treniram sa još većim elanom“, ponosno ističe Marija.

marija-belcic-2

Tokom svih takmičenja Marija ostvaruje bodove za kamp u kojem ide i ove godine.

„Već dve godine za redom idem na Karataš – kamp perspektivnih strelaca gde mene i ostale strelce podučavaju profesionalni treneri koji između ostalog treniraju sa reprezentativcima“, kaže Marija.

Podrška je najbitnija za uspeh

Treninzi su teški, pogotovo kada je toplo jer stajati u jednom mestu duže vreme i pri tome imati punu koncentraciju za svaku ispaljenu dijabolu iziskuje mnogo napora. Marija ipak trenira naporno, čak i po nekoliko sati. Volela bi da jednog dana puca za neki poznati klub. Najveća podrška su joj roditelji, treneri i prijatelji.

„Razmišljam da se i dalje bavim ovim sportom a mislim da je rano da razmišljam o prelasku u veći klub. Moje trenutno prisustvo u klubu iz koga sam potekla pokazuje lojalnost prema istom kao i prema trenerima koji su doprineli mojim uspesima. Moji treneri Sokočanin Lineta, Vranov Goran i Radović Mirko su mišljenja da sam veoma perspektivan strelac, predviđaju mi blistavu budućnost uz uslov da imam odgovarajuću finansijsku i materijalnu potporu, zato bih bila zahvalna kad ista ne bi izostala. Podrška vršnjaka ni ovom prilikom nije izostala i beskrajno sam im zahvalna na tome“, kaže Marija.

marija-belcic-ciljanje

Marija trenutno puca standardnom vazdušnom puškom – Walther ( Hammerli ) koja je iznajmljena budući da nema sponzora koji bi joj mogao priuštiti novu pušku čija je cena 2.000 evra. Ona bi volela da počena da trenira i sa malokalibarskom puškom, ali klub za sada ne poseduje takvu vrstu oružija, namenjenu za vrhunske rezultate.

Streljački klub „Metalac“ Bor je osnovan 1979. godine i jedan je od najuspešnijih sportskih kolektiva u Boru. Upisuje članove već sa devet godina po programu treninga za taj uzrast.

Na pitanje sta bi poručila mladima koji žele da treniraju ovaj sport Marija je odgovorila: „Preporučila bih mladima da se oprobaju u ovom sportu i da budu istrajni jer samo tako, uz talenat, koji je izvesno potreban, mogu da postignu velike uspehe“.