Marković: Katastrofalno stanje u javnom sektoru u Boru, predlažemo sprovođenje UPPR-a

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Boru Dragan Marković kazao je pred današnju sednicu Skupštine grada da je u borskom javnom sektoru „katastrofalno stanje“ i predložio sprovođenje svojevrsnog Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) u Toplani i Vodovodu.

Sednica Skupštine grada Bora biće održana u petak, 25. januara, a Marković se ispred opozicione odborničke grupe „Narodna stranka – Vlaška narodna stranka – Ujedinjeni za Bor“ obratio javnosti i prokomentarisao neke od najznačajnih tačaka dnevnog reda.

Odbornici će danas razmatrati izveštaj o izvršenju budžeta za tekuću, ali i doneti budžet grada za narednu godinu.

„Izveštaj o izvršenju budžeta grada za period januar – decembar 2020. godine daje nam sliku katastrofalnog stanja u kome se nalaze Bor i javni sektor. Prihodi nisu ostvareni ni sa 50% (47,88%). Po njihovoj projekciji na kraju godine izvršenje će biti manje za oko 945 miliona dinara u odnosu na drugi rebalans. Na početku godine krenulo sa planiranim budžetom iznad tri milijarde dinara!

Planirani budžet za 2021. godinu, kada se uračunaju svi prihodi, u iznosu dve milijarde i 277 miliona dinara. Na osnovu iskustva iz 2020. godine teško da će se ovo ostvariti. Kapitalnih projekata nema ni na vidiku“, kazao je Marković.

On je istakao da je situacija u Toplani i Vodovodu najteža zbog velikih dugovanja i predložio srovođenje UPPR-a kako bi se ova dva javno-komunalna preduzeća „spasila“.

„Gubici Toplane i Vodovoda se povećavaju. Nema jasnog nagoveštaja da se po pitanju njihovog smanjenja nešto ozbiljno radi. Vlast koju, uz neke izuzetke, već desetak godina čini ista ekipa ljudi koja odlučuje to ne dotiče. Apelovali smo i apelujemo da se ozbiljnije pogleda stanje u preduzećima i ustanovama i zaustavi njihovo propadanje.
Slom Apoteke Bor kao da nikoga iz vlasti nije pogodio.

Predlažemo da se za javni sektor u Boru donese svojevrsni UPPR. Tim planom bi se dala šansa Toplani i Vodovodu da stane na zdrave noge. Bor i Borani to zaslužuju jer su žrtve raznih igara lokalne i republičke vlasti. Zaslužuju to i radnici koji nisu krivi za nagomilana dugovanja. Vlast je ta koja je odgovorna zbog ovog stanja i odbornici koji glasaju za negativna poslovanja ovih preduzeća i time „pokrivaju“ izvršnu vlast“, istakao je Marković.

Pred odbonike će se naći i predlog odluke o dopunama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, koja između ostalog predviđa mogućnost da se onima koji su se isključili sa sistema centralnog grejanja naplati do 30 odsto pune cene.

„Vlast je došla na ideju da onim građanima, koji iz poznatih razloga, se isključuju sa sistema grejanja naplate 30% od pune cene grejanja. Kako su došli do tog procenta nisu objasnili. To nije u redu, niti će na taj način Toplana stati na zdrave noge“, kazao Marković.

On je izrazio i nezadovoljstvo što je odbijen amandman na predlog budžeta za 2021. godinu koji je predvideo izdvajanje 12 miliona dinara za zapošljavanje tri lekara i pet medicinskih sestara nautrb dela budžeta koji se odnosi na javni gradski i prigradski prevoz putnika, za koji iz opozicije smatraju da se previše novca izdvaja.