Marković: „Vlast se sprema za prodaju većinskog paketa akcija u RTB-u“

Na današnjem otvaranju uređenih prostorija opozicionog bloka Narodne stranke u Boru, konferenciju za medije održao je funkcioner stranke Dragan Marković, a na temu dobijanja statusa grada i dokapitalizacije borskog kombinata bakra.

U nekadašnjim prostorijama DS-a, danas je povodom useljenja Opštinskog odbora Narodne stranke u Boru održana konferencija za novinare na temu RTB-a „Bor“ i dobijanja statusa grada.

Tom prilikom, predsednik opštinskog odbora Dragan Marković istakao je da je neosporno da status grada građane Bora čini ponosnim, ali da je Bor bio grad i do sada, te da je sve bilo potrebno samo papirološki urediti.

„Nastala je velika euforija u gradu u vezi dobijanja statusa grada, a ta euforija stvorena je isključivo od strane vlasti. U ime Narodne stranke ističem da je status grada zaslužen, ali da je sve to bilo potrebno samo administrativno urediti, jer je Bor grad već odavno. Sa druge strane, slavljenička atmosfera bi trebalo malo da utihne i da se status grada iskoristi i da se vlast usredsredi na razvoj grada, na podizanje sporta, na poboljšanje zdravstva, na razvoj poljoprivrede, na unapređenje života mladih i na druge oblasti od značaja“, istakao je Marković.

On je dodao da samo dobijanje statusa grada neće rešiti probleme u Boru. Tu je, pre svega, podcrtao alarmantno stanje u javnom sektoru, nepostojanje gradske apoteke, neraspisanu javnu nabavku uglja za predstojeću zimsku sezonu, blokadu računa JKP „Vodovod“ i mnoge druge.

„Građani treba da znaju da je JKP ‘Vodovod’ u blokadi u vreme kada su potrebni radovi na poboljšanju vodosnabdevanja i kada gubici u mreži iznose čak 70 odsto. Žalosno je i to da Bor ostaje bez fudbalskog kluba, koji bi uskoro trebalo da navrši 100 godina svog postojanja. Vidimo da su prioriteti u radu lokalne vlasti izvrgnuti naopačke. Dokaz za to je i ZOO vrt u Boru. On vam je klasičan primer izvrgnutog prioriteta na koji su bačene desetine miliona bez razloga“, rekao je Dragan Marković.

Marković je u nastavku naglasio i to da prodaja RTB „Bor“ prolazi tiho, bez ikakve stručne rasprave, bez interesa građana, bez oglašavanja sindikalnih vođa, ali i bez pisanja medija o tom pitanju.

„Dobijanje statusa grada liči na klasičnu kompenzaciju i usmeravanje pažnje građana sa prodaje najvažnijeg resursa grada Bora – RTB-a. Kada sve bude gotovo, biće kasno. Azotara u Pančevu primer je za to. Stoga, apelujem na vlast da organizuje sednicu Skupštine opštine Bor i dozvoli javnu raspravu po pitanju prodaje. Sve ovo liči na klasičnu kupoprodaju, ne manjinskog, već većinskog paketa akcija u kombinatu bakra. Možda je naša akcija čak i zakasnela“, zaključio je Marković.