Merne stanice pokazale povišene vrednosti sumpor-dioksida i PM10 čestica u Boru

Automatske merne stanice iz sistema republičke Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) izmerile su u nedelju, 12. septembra prekomerno zagađenje vazduha u Boru i okolini.

Merna stanica u Gradskom parku

Prosečna satna koncentracija sumpor-dioksida (SO₂) izmerena na stanicama za monitoring vazduha u Gradskom parku i Institutu za rudarstvo i metalurgiju u 8 sati iznosila je 620, odnosno 542 mikrograma po metru kubnom (µg/m³), u 9 i 10, koncentracija SO₂ na mernoj stanici Brezonik iznosila je 668,11 i 358,14 µg/m³, što je prekoračenje granične vrednosti koja iznosi 350 µg/m³.

Istovremeno u 8 i 9, koncentracija PM10 čestica izmerena na mernoj stanici Gradski park dostigla je 142,02 i 63,85 µg/m³, što je prekoračenje granične vrednosti koja isnosi 50 ug/m³.

Do 11 sati izmerene vrednosti SO₂ i PM10 na svim mernim stanicama za monitoring vazduha pale su na normalne.

Ovim povodom oglasila se kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper (SZC)) koja je saopštila da je izvršena interna istraga o uzrocima povišenog aerozagađenja u Boru.

„Nakon istrage zaključeno je da je od ponoći 12. septembra u TIR-u proizvodnja normalno tekla, kapacitet proizvodnje bio je 50 tona po satu i da u pogonu nije bilo dima. Međutim, 12. septembra ujutru otkriveno je da ljudi pale smeće u stambenom naselju u blizini sela Brezonik, i da postoji velika količina crnog dima koji je vetar nanosio ka gradu. Kada je mesto pregledano, u 10.30, smeće je izgorelo i crni dim se postepeno smanjio (kvalitet vazduha se vratio u normalu u 11 sati). Kroz uviđaj i analizu podataka ocenjeno je da je spaljivanje smeća od strane stanovnika bio glavni uzrok ovog zagađenja vazduha“, kažu iz SZC.

Foto: Serbia Zijin Copper

Iz kompanije dodaju da u periodu jeseni i zime stanovnici često spaljuju smeće što ozbiljno utiče na kvalitet vazduha i ugrožava životnu sredinu i javno zdravlje.

„Iz tog razloga, preporučuje se da nadležne institucije pojačaju upravljanje otpadom i zabrane proizvoljno spaljivanje otpada“, zaključuje se u dopisu kompanije.