Meštani Krivelja traže plan preseljenja sela

Žitelji Krivelja, sela koje mora da bude kompletno preseljeno zbog proširenja rudnika, održali su još jedan u nizu zborova kako bi sagledali šta im je raditi, obzirom da još nije dostavljen nikakav plan preseljenja.

Na zboru građana održanom 31. jula ove godine povodom preseljenja sela zbog proširenja rudnika Veliki Krivelj, a kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva rudarstva i lokalne samouprave zaključeno je da će žitelji Krivelja dobiti smernice preseljenja sela i moguće lokacije do 1. septembra.

Ne samo da Kriveljani do danas nisu dobili nikakav dokument, već od tada im se niko više i ne javlja na pozive. Ni sa republičkog, ni sa lokalnog nivoa.

Nisu nas udostojili da se pojave, ni pomoćnik ministra rudarstva Dejan Milijanović, ni gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, ni načelnica Gradske uprave Ljubinka Jelić, kao ni javni pravobranilac Grada Bora Milena Strojić. Zahtevamo podhitno da kompanija Srbija Ziđin Koper počne da poštuje zakone Srbije. Nas država Srbija i Grad Bor treba da podržavaju, a mi očigledno od njih nemamo nikakvu pomoć. I država i gradonačelnik, prema svemu sudeći, zastupaju interese kineske kompanije. Jedino što mi želimo je da se preselimo na dostojanstven način“, rekao je Milan Bogdanović iz Krivelja, koji živi i radi u Beču.

Prisutni meštani sela Krivelj kivni su i na predstavnike koneske kompanije jer se ni oni nikada nisu pojavili na nekom od sastanaka, a Kriveljani bi imali mnogo pitanja za njih u vezi preseljenja.

Iako nas nadležni uveravaju da će celo selo biti preseljeno, mi još uvek nismo napismeno dobili nikakav plan koji to potvrđuje. Ujedno, nemamo nikakav plan dinamike preseljenja. Nemamo povratne informacije od nadležnih i očigledno da moramo da menjamo naš stav u okviru ove komunikacije. Doneli smo zaključak da se, ukoliko se u narednih mesec dana ne promeni stav nadležnih prema našem problemu, naše aktivnosti radikalizuju. Takođe, dogovorili smo se da članovi MZ Krivelj, u narednom periodu, obiđu sva domaćinstva u selu i da se popriča sa svakim ponaosob. Cilj nam je da se svi odlučimo za kolektivno preseljenje. Treći zaključak je da će se oformiti pravni tim koji će zastupati interese meštana“, rekao je Dragoslav Nikolić, član Saveta MZ Krivelj.

U okviru preseljenja sela, meštani Krivelja su na zboru dobili podršku i pomoć od predstavnika Koalicije za održivo rudarstvo.

Kratko i jasno ću vam reći. Vi ovde imate posla sa bagrom i ta bagra nema petlju da dođe jer je samoživa i bahata. Vi protiv takve bagre možete jedino zajednički da se borite, nikako pojedinačno“, prisutnima je poručio dr Dejan Žujović.

Zvezdan Kalmar je prisutnima rekao da se Koalicija za održivo rudarstvo itekako trudi da obavesti Evropske poslenike o ovom problemu.

Svim našim silama se trudimo da ovaj problem podignemo na mnogo viši nivo, jer je ovde očigledno prisutan slom pravne države. Kako je moguće da kineska kompanija u svoje vlasništvo uknjiži poljoprivredno i šumsko zemljište. Takođe, rudnik Cerovo se proširuje bez dozvola i saglasnosti. Sve to je van zakona“, rekao je Kalmar.

Meštani sela Krivelj su razočarani u lokalnu vlast u Boru jer ih je očigledno ostavila na cedilu. Nadaju se da će se u narednom periodu nešto promeniti. U suprotnom, oni će radikalizovati svoje aktivnosti povodom njihovog preseljenja.