Mihajlović sa direktorima Ziđina o otvaranju rudnika Čukaru Peki i novim investicijama

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je u petak sa Fu Feilongom, generalnim direktorom kompanije „Srbija Ziđin Majning“ (Serbia Zijin Mining) i Đen Simingom, generalnim direktorom „Srbija Ziđin Kopera“ (Serbia Zijin Copper) o rudarskim aktivnostima ovih kompanija u Srbiji.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Na sastanku je bilo reči o investicijama u oblasti zaštite životne sredine i toku realizacije projekta novog rudnika „Čukaru Peki“.

Ragovaralo se i o odlaganju otpada, izdavanju upotrebnih dozvola za nove objekte, inspekcijskom nadzoru, poboljšanju uslova rada, izgradnji novih trafo-stanica, saopštilo je Ministarstvo rzdarstva i energetike.

„Sigurna sam da zajedničkim radom Ministarstva, lokalne samouprave, Instituta za rudarstvo i metalurgiju i kompanije možemo biti još efikasniji i da zajedno možemo da unapredimo razvoj i iskoristimo sve potencijale. Dobra saradnja Srbije i Kine, naročito dvojice predsednika, otvara nam mogućnost da realizujemo velike projekte u oblasti rudarstva. Saradnja je od presudne važnosti, kao i poštovanje svih propisa i standarda zaštite životne sredine. Nastavićemo sastanke na nedeljnom nivou kako bismo otklonili sve prepreke i kako bi bili zadovoljni i radnici i uprava, ali i svi ljudi koji žive u Boru. Briga o zdravlju životne sredine i briga o lokalnoj zajednici osnova su održivog rudarstva koje želimo u Srbiji“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je otvaranje rudnika „Čukaru Peki“ bitno ne samo za rudarstvo i privredu u Srbiji, već i za odnose dve države.

Siming i Feilong informisali su potpredsednicu Vlade o planovima na polju razvoja ziđinovih kompanija u Srbiji, projektima koji su u toku i zahvalili na dosadašnjoj saradnji sa Ministarstvom.

Sastanku su prisustvovali i Mile Bugarin, direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i predstavnici Ambasade NR Kine u Srbiji.