Miholjski susreti sela u subotu, 5. novembra u Gornjanu

Manifestacija „Miholjski susreti sela” će ove godine biti održana u subotu, 5. novembra, a domaćin će biti selo Gornjane.

Grad Bor je jedna od pedeset lokalnih samouprava koja je, kako kaže član Gradskog veća grada Bora Milena Stanojković Kožović, dobila sredstva za ovu manifestaciju koja se organizuje u saradnji i pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu.

„Naš poznati pesnik Ljubivoje Ršumović, koji je bio na čelu žirija, rekao je: „Dok je sela i seljaka Srbija će biti jaka” i to je koncept koje Ministarstvo širi, da se sela jačaju i na ovakav način. Pored svih infrastrukturnih i komunalnih ulaganja kojima se grad Bor trudi da ojača naša sela, važno je da u domenu kulture i tradicije stvorimo lepu atmosferu i da naša sela imaju perspektivu, da pokažemo da sela treba da žive i budu jaka. Cilj manifestacije je da se pokažu sve vrline naših sela, očekujemo veliki broj učesnika i nadam se da ćemo u Srbiju i u svet poslati jednu lepu sliku o tradiciji i kulturi koju naša sela neguju”, ističe Stanojković Kožović.

Program manifestacije „Miholjski susreti sela” počeće u subotu, 5. novembra u 10 sati pripremanjem tradicionalne hrane, otvaranjem prodajne izložbe suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata, ali i sportskim nadmetanjima kao što je bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, štapa i pikado.

U popodnevnim časovima u Domu kulture u Gornjanu nastupiće seoska kulturno-umetnička društva, a nakon proglašenja pobednika, održaće se i etno radionica.