Milikić: Ministarstvo potvrdilo da se u Boru neće graditi nuklearna elektrana, neogovorno ponašanje onih koji su potpisali dopis koji je uznemirio javnost

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile objave o mogućoj izgradnji nuklearne elektrane u Boru, koje su uznemirile javnost, iz Gradske uprave su kontaktirali Ministarstvo rudarstva i energetike, kazao je na večerašnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Aleksandar Milikić.

On je kazao da je u petak zatražio odgovor resornog ministarstva i kompanije Ziđin i da je danas stigao dopis u kome se tvrdi da se u Boru neće graditi nuklearna elektrana.

„Stigao nam je odgovor da Ministarstvo nije dalo nikakvu saglasnost da se gradi nuklearna elektrana, ne samo na teriotoriji grada Bora, nego ni na kompletnoj teritoriji Republike Srbije i da je procedura za izgradnju takvih energetskih objekata izuzetno kompleksna“, kazao je Milikić.

Gradonačelnik je rekao da je Ministarstvo kontaktiralo „Srbija Ziđin Koper“ i da je u zvaničnom odgovoru koji je stigao, istaknuto da kompanija nikada nije razmatrala mogućnost izgradnje modularnog nuklearnog reaktora za proizvodnju električne i toplotne energije. U dopisu ministarstva, koji je dostavljen medijima, navedeno je da se kompanija „Srbija Ziđin koper“ opredelila da gradi i koristi obnovljive izvore energije.

Iz Ziđina je odgovoreno ministarstvu da nemaju veze sa zahtevom koji je podnela advokatska kancelarija o kome se govori ovih dana.

Govoreći o odgovornosti gradonačelnik je kazao da je najpre moraju imati oni koji su se bavili idejom izgradnje nuklearke, a prema njegovim rečima moraju biti i odgovorni oni ljudi koji su taj dopis potpisali.

„Kada sam prvi put pročitao taj dopis zabrinuo sam se i pokušao sam da rastumačim i tražio sam od pravnika u Gradskoj upravi da mi pojasne šta taj dopis znači, šta u njemu piše. Da li je neko dao saglasnost ili nije dao saglasnost?

Očigledno je da je taj dopis potpisan od SPS-ovog ministra u prethodnom periodu, da se po ko zna koji put pokazuje, da se SPS očigledno bavi foteljama, a ne suštinom.

To je neogdovorno ponašanje tog SPS-ov ministra u tom trenutki i mislim da građani Srbije treba da vide šta radi SPS I na koji način oni učestvuju u bilo kojoj  vlasti, pa i republičkoj vlasti“, zaključio je Milikić.