Ministar Antić podržao planove “Friporta” za Bor

1
62

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je punu podršku svih organa vlasti aktivnostima američke rudarske kompanije “Friport MekMoRan” (Freeport McMoRan) u Srbiji.

Foto: Zorana Jeftić / Kurir
Foto: Zorana Jeftić / Kurir

Na sastanku u Vladi Srbije, kojem je prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Majlk Kirbi, predstavnici američke rudarske kompanije “Friport MekMoRan” upoznali su ministra Antića o svojim aktivnostima u Srbiji i razmotrili razvoj ambijenta za ulaganje u Srbiju, navedeno je u saopštenju.

Jedna od najmoćnijih rudarskih kompanija na svetu – “Friport MekMoRan”, još od 2011. je zainteresovana da uloži u istraživanje novih rudnih nalazišta u Boru.

U razgovoru sa direktorom Rudarsko-topioničareskog basena (RTB) “Bor” Blagojem Spaskovskim, u oktobru 2011. godine, prvi čovek “Friporta” Vetres Mek Kenbi istakao je da će se istraživanja obavljati na dubinama većim od dva kilometra, u basenskim rudnim ležištima “Cerovo”, “Čoka Marin” i “Borska reka”, ali i na područjima u njihovoj neposrednoj blizini.

Mek Kenbi smatra da RTB Bor ima “najinteresantnije resurse u Evropi”, a dosadašnja praksa je potvrdila da su ispod ležišta, sa niskim sadržajem metala u rudi, pronadena veća i bogatija rudna tela. Americka kompanija bi želela da metodu dubokih zahvata oproba i u eksploatacionim poljima RTB.

Predmet buduće saradnje sa RTB-om biće nova rudna ležišta, a ne postojeće rudne rezerve.

(Tanjug)

1 KOMENTAR

  1. Ceo SVET,svaka nornalna zemlja, zeli najvece svetske kompanije u svojoj ekonomiji….JER TO DONOSI NAJVECU MOGUCU EKONOMSKU SIGURNOST GRADJANIMA….Tragikomicni I SVIMA JASNI ,,SINDIKALISTI,, na DALJINSKI UPRAVLJAC,vecni i isti jos od vremena Slobe i Mire,koji su cutali kao misevi i odradjivali i tada,i posle u cuvenoj i svima poznatoj epski korupcionaskoj i katastrofalnoj privatizaciji,koja je unistila hijade preduzeca ,a i porodica u Srbiji,,radili su svoj, OD CUVENIH,, PRIVATIZERA,, DOBIJEN,PSECI POSAO I DOBIJALI SVOJE KOSKE SA BOGATE TRPEZE KOJE SU IM ,,PRIVATIZERI,, BACALI ISPOD STOLA….I direktno i podlo PRODAVALI SVOJE DRUGOVE, KOLEGE I SARADNIKE…..U svim prethodnim PROPALIM POKSAJIMA PRIVATIZACIJE RTB-BORA,SVI SE SECAMO ….,,SINDIKALISTI,,NISU SE ZIVI CULI ….A KAMO LI ,,BRANILI,,DRZAVU SRBIJU I NJENE INTERESE….KOME ONI HOCE DA PRODAJU TU ,,PATRIOTSKU,,PRICU u Srbiji 2014. g. Pa svi,NAZALOST znamo SVE te,,sindikaliste,,kao i njihove metodologije a NAROCITO NJIHOV,,PATRIOTIZAM,,…Smesni su.Jer su PROZIRNI.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime