Ministar Antić podržao planove „Friporta“ za Bor

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je punu podršku svih organa vlasti aktivnostima američke rudarske kompanije „Friport MekMoRan“ (Freeport McMoRan) u Srbiji.

Foto: Zorana Jeftić / Kurir
Foto: Zorana Jeftić / Kurir

Na sastanku u Vladi Srbije, kojem je prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Majlk Kirbi, predstavnici američke rudarske kompanije „Friport MekMoRan“ upoznali su ministra Antića o svojim aktivnostima u Srbiji i razmotrili razvoj ambijenta za ulaganje u Srbiju, navedeno je u saopštenju.

Jedna od najmoćnijih rudarskih kompanija na svetu – „Friport MekMoRan“, još od 2011. je zainteresovana da uloži u istraživanje novih rudnih nalazišta u Boru.

U razgovoru sa direktorom Rudarsko-topioničareskog basena (RTB) „Bor“ Blagojem Spaskovskim, u oktobru 2011. godine, prvi čovek „Friporta“ Vetres Mek Kenbi istakao je da će se istraživanja obavljati na dubinama većim od dva kilometra, u basenskim rudnim ležištima „Cerovo“, „Čoka Marin“ i „Borska reka“, ali i na područjima u njihovoj neposrednoj blizini.

Mek Kenbi smatra da RTB Bor ima „najinteresantnije resurse u Evropi“, a dosadašnja praksa je potvrdila da su ispod ležišta, sa niskim sadržajem metala u rudi, pronadena veća i bogatija rudna tela. Americka kompanija bi želela da metodu dubokih zahvata oproba i u eksploatacionim poljima RTB.

Predmet buduće saradnje sa RTB-om biće nova rudna ležišta, a ne postojeće rudne rezerve.

(Tanjug)