Ministar Branislav Nedimović u Boru: Bez ulaganja nema poljoprivrede

0
706

U Boru su danas ovdašnjim poljoprivrednicima uručena rešenja o dodeljivanju subvencija iz agrarnog budžeta za koje je Grad Bor opredio osam miliona dinara. Dodeli ugovora prisustvovao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Za razvoj poljoprivrede Grad Bor izdvojio je ove godine 45 miliona dinara, podsetio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora. Osluškujući potrebe agrara grad Bor je poslednjih godina načinio program po meri poljoprivrednika.

“Podsetiću da smo 2017. od sedam i po miliona podelili 1.750.000 dinara, a 2019. od 25 miliona iz budžeta za subvencije smo podelili 24,5 miliona, a pola miliona nismo podelili zato što dokumentacija nije bila dobra. Ove godine izdvojili smo 45 miliona i ja sam siguran da ćemo sve novce podeliti našim poljoprivrednim proizvođačima, a to je dobro”, istakao je Milikić.

I ministar poljoprivrede Branislav Nedimović složio se sa tim da se situacija u pogledu podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede u Boru, u odnosu na period od pre par godina,  promenila na bolje.

“Nema danas poljoprivrede bez ulaganja u opremu. Oprema su niži troškovi, niži troškovi su veći profit. Mi se trudimo da svake godine  povećavamo budžet za poljoprivredu i imamo sve više korisnika. Ovde je specifičan kraj, nije karakteristično poljoprivredni, ali mislim da voćarstvo, pčelarstvo i slične aktivnosti mogu da donesu dosta rezultata”, rekao je Nedimović.

Rešenja o dodeli subvenciuja za nabavku priključnih mašina za zaštitu bilja i mašina za skidanje useva, kao i za kupovinu opreme za pčelarstvo dobilo je danas stotinak poljoprivrednih proizvođača.

“Siguran sam i da će nam se svaki taj dinar investiran u poljoprivredu vratiti u nekom budućem periodu. Sve je više mladih ljudi po selima, a primere imamo u Metovnici, Šarbanovcu, Zlotu, da hoće da se bave poljoprivredom. To za njih postaje biznis od kojeg žele da žive, a imaju za to podršku grada Bora, mere koje smo mi formirali, imaju i podršku Vlade Republike Srbije”, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakao je ministar Nedimović, priprema novi program subvencija za istok i jug Srbije.

“Sledi nam ozbiljna reforma podsticaja u poljoprivredi iz jednog jednostavnog razloga jer ne mogu iste kvote da budu za istočnu Srbiju gde nema ni kvadrat državnog zemljišta i da bude to isto u Vojvodini. Istok i jug Srbije biće posebno tretiran jednim novim programom vlade koji radimo zajedno sa Svetskom bankom u pogledu subvencionisanja. Primera radi za jedan traktor koji ćete kupiti 30 odsto ćete dati sami, 40 odsto ćete dobiti grant, a 30 posto će vam dati država. A ovaj deo koji morate sami moći ćete da kroz kredit uzmete bez ikakvih garancija i nekih čuda, to je naša zemlja da pomognemo ovaj kraj da se što više opreme i stoke nabavi”, dodao je ministar Nedimović.POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime