Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo postupak protiv Ziđina zbog zagađenja vazduha

Ministarstvo zaštite životne sredine, otkriva Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokrenulo je postupak protiv kompanije Ziđin Bor Koper (Serbia Zijin Bor Copper).

Zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh u novembru 2019. i januaru 2020. Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak protiv kompanije Ziđin, ogranka TIR Bor, saznaje CINS.

Ziđin se tereti za privredni prestup za koji je „zaprećena novčana kazna između 1,5 i tri miliona dinara, a sud može izreći i kaznu srazmernu učinjenoj šteti“.

Postupak protiv kompanije koja je 2018. privatizovala nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen Bor pokrenuta je zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh.

Utvrđeno je da su u toku prošlog novembra i ovog januara koncentracije sumpor-dioksida išle i do 8,3 puta iznad zakonom propisanih, ali da kompanija nije zaustavila proizvodnju i svela zagađenje na najmanju moguću meru, već su nastavili sa tehnološkim procesom.

Otkako je rudarski basen privatizovan krajem 2018. Ministarstvo je najmanje pet puta utvrdilo propuste u Ziđinu.

Zbog prekomernog zagađenja građani Bora su, inače, u više navrata, prošle jeseni, protestvovali i pod geslom “Borani protiv dima”  zahtevali od nadležnih da reaguju na prekomerno zagađenje vazduha i ukazujući na štetnost po zdravlje usled dugotrajne izloženosti opasnim materijama.