Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo postupak protiv Ziđina zbog zagađenja vazduha

2
2014

Ministarstvo zaštite životne sredine, otkriva Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokrenulo je postupak protiv kompanije Ziđin Bor Koper (Serbia Zijin Bor Copper).

Zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh u novembru 2019. i januaru 2020. Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak protiv kompanije Ziđin, ogranka TIR Bor, saznaje CINS.

Ziđin se tereti za privredni prestup za koji je “zaprećena novčana kazna između 1,5 i tri miliona dinara, a sud može izreći i kaznu srazmernu učinjenoj šteti”.

Postupak protiv kompanije koja je 2018. privatizovala nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen Bor pokrenuta je zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh.

Utvrđeno je da su u toku prošlog novembra i ovog januara koncentracije sumpor-dioksida išle i do 8,3 puta iznad zakonom propisanih, ali da kompanija nije zaustavila proizvodnju i svela zagađenje na najmanju moguću meru, već su nastavili sa tehnološkim procesom.

Otkako je rudarski basen privatizovan krajem 2018. Ministarstvo je najmanje pet puta utvrdilo propuste u Ziđinu.

Zbog prekomernog zagađenja građani Bora su, inače, u više navrata, prošle jeseni, protestvovali i pod geslom “Borani protiv dima”  zahtevali od nadležnih da reaguju na prekomerno zagađenje vazduha i ukazujući na štetnost po zdravlje usled dugotrajne izloženosti opasnim materijama.2 KOMENTARA

 1. Cek cek stani…..stani malo .Zijin treba da plati?Sve?
  A drzava da plati sebi sama?Pa ona i dalje ima dobar procenat vlasnistva to uporno zaboravljate!
  Ovo je samo da ministar pokaze kako i on nesto radi.
  A moze biti i predizborni razlaz izmedju SNS i SPS.
  Bitno je zadovoljiti masu bezrepih koji bi da lincuju da spale vesticu jer je kriva za njihov nemar neznanje propuste…

 2. STRPITE SE BORANI, BAR DOK NE CRKNETE

  Zbog čega ΛV da se jedi zbog potrovanih borana i boranki i to je, kaže, njihova stvar, a nije se zamislio kada je upropašćavao RTB Bor sa svojim klimoglavcem i dupeuvlakačem Spaskovskim. Uložili su više od milijardu evra i otpisali milijardu evra dugovanja. Nije ga bilo briga ni tada ni sada što , znao ili ne, nemilosrdno truje borane svim i svačim. Još nedostaje korona virus, pa da borani nestanu sa svoje zemlje. U zadnje vreme pominje se veličanstveno zagađenje Srbije, a posebno Beograd. Ovo je bilo i ranije, ali se nije pridavala važnost, možda zbog toga što se sada pojavila maćeha građana Srbije ΛV, koji se pre toga nije setio ili prisetio. Bor se trovao čitavog mandata ΛV, jer je bio zauzet problemima upropašćavanja RTB Bor, štiteći neumorno svog pulena Spaskovskog, koji je uništio Kombinata bakra, doveo ga do globalnog gubitaša, a cena bakra bila je no ikada veća (viša od 10.000 $/t, no ikada veća u istoriji bakra) i na kraju poklonjen je prijateljima iz Kine. Uložene investicije srpskim novcem više od pola milijarde dolara samo za izgradnju nove peć za topljenje, a ne nove topionice, kako tvrdi Spaskovski, a efekti su kao da ništa nije se radilo i gradilo. Međuvremenu Spaskovski se optužuje za krađu zlata, zlatnog mulja, malverzacionih ugovora kupovine sirovina i opreme, prodaje bakra i zlata, drugog nema. Koruptivnih ugovora i umešanost Bogićevića, Popovića i familije ΛV niko sada ne pominje, a pomenuće ih. Obećanja boranima je bilo da će uživati u čistom vazduhu boljeg kvaliteta od onog iz 1903. godine, po priči Spaskovskog, ostala je priča, a istina ni blizu rečenoga. Sada se skromni borani i lepe boranke guše SO2 gasovima (SO2 5128 µg/nm3 u vazduhu, od zakonom dozvoljenih 125), arsenom (4771 ng/nm3,u vazduhu a dozvoljeni 6), olovom (6032 µg/nm3 u vazduhu, a dozvoljeni 1), kadmijumom i kompletnog Mendeljejevim sistemom elemenata. Na žalost, tek sada informativna sredstva objavljuju istinu o zagađenjima Bora, a pri tome se okrivljuje kineski vlasnik RTB Bor. Tu nema opravdanja, a nasleđe ipak ostaje. Ministar je živ predsedniče i živi su svi iz vlasti. O zagađenju vazduha i trovanje građana vlasti tek sada se setili, da su i oni ugroženi. Jeste vozila zagađuju, a više od toga zagađuju veliki dimnjaci TE i Toplana, dimnjaci na kućama, a o potpunosti sagorevanja i kvaliteta goriva, osim vlasnika, niko se drugi ne sekira. Oni koji se sekiraju pitanje je da li su u materiji goriva i sagorevanja i kontrola gasovitih produkata sagorevanja. Sve ove aktivnosti i kritike na kontu Ziđina je predizborna kampanja. Gde su bili do sada? Znali i ćutali zajedno sa bivšem čelniku RTB Bor, Spaskovski, osećali odgovornost prema trovanih borana.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime