Mladi i ekologija: Edukacijom do lepše i bolje životne sredine

Tridesetak učenika od petog do osmog razreda iz Bora, Zlota, Metovnice, Šarbanovca i Brestovca pohađalo je prvi deo ekološke škole „Zelene oaze Bora“.

Zahvaljujući konzorcijumu koga čine Udruženje „Village“ iz Zlota, Društvo mladih istraživača Bor i udruženje „Eko baština“ iz Bora, tridesetak učenika viših razreda osnovne škole mogu da na pravi način upoznaju i svoju okolinu i posledice koje su savremeni načini života, ali i stogodišnje rudarenje u Boru i okolini ostavili na nju.

Upravo ih sa prirodnim lepotama ovog kraja, njegovim specifičnostima, florom i faunom upoznaje ekološke škole „Zelene oaze Bora“, koju finansiraju kompanija Rakita i Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

„ Učenici će tako biti promoteri održivog eko turizma. Iako je većina polaznika škole sa sela, značajno je to što su se mnogi prvi put uživo susreli sa nečim o čemu uče u školi“, rekla je Nataša Ranđelović iz Društva mladih istraživača, organizacije koja je partner na projektu.

I sami osnovci su oduševljeni edukacijom koja im na prvom mestu razvija ljubav prema prirodi, ali ih i uči kako da je poštuju i čuvaju kroz brigu o eko-sistemu.

„Veoma mi je lepo ovde pored Lazareve pećine. Boravak u prirodi sa drugarima je zaista divan i naučili smo puno novih stvari. Posebno mi je zanimljivo koliko u Lazarevom kanjonu ima retkih vrsta biljaka i životinja. Biće mi zanimljivo i da svojim mlađim drugarima budem vršnjački edukator i da ih upoznam sa svime što sam naučila“, kaže Teodora Todorović, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Petar Radovanović“ iz Zlota.

Učesnici će, očekuju organizatori, uz dalju edukaciju svojih vršnjaka istovremeno i promovisati ekologiju i zdrave stilove života kroz fotografije biljnog i životinjskog sveta i video klipove, koje će mobilnim telefonima snimati u kanjonu Zlotske reke i Lazarevoj pećini, ali i na planinama Dubašnica, Veliki Krš i Stol. Svoja dela će, uz prateće tekstove objavljivati na društvenim mrežama.

„Meni je najzanimljivije bilo to što sam naučila kako da sastavljam tekstove o ekologiji za fejsbuk profil. Nisam ranije znala čime se bavi ekološki novinar, ali sada maštam o tome da mi to bude posao kada porastem. To bi mi omogućilo da budem puno u prirodi, a da posle prenesem ljudima šta sam sve videla“, kaže Milica Kračunović, učenica šestog razreda Osnovne škole „Stanoje Miljković“ iz Metovnice.

Projekat „Zelene oaze Bora“, pored Rakite i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, delom finansira i Grad Bor preko „Ekoloških dana Bora“ koje realizuje Društvo mladih istraživača.

“I inženjeri geologije iz kompanije Rakita dodatno će uzeti učešće u akciji i upoznati polaznike škole sa geodiverzitetom ovog prostora”, rekao je Vukosav Antonijević iz udruženja „Village“.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak“, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.