Mobilni tim grada Bora za podršku Romima dobio automobil “Fiat Tipo”

1
1057

Na svečanosti u Palati Srbija gradonačelniku Bora Aleksandru Milikiću svečano su uručeni ključevi novog automobila “Fiat Tipo” namenjenog mobilnom timu za podršku Romima.

Gradovima i opštinama u kojima su oformljeni mobilni timovi za socijalnu podršku Romima, Evropska unija je poklonila 30 automobila i isto toliko lap-top računara kako bi se povećala efikasnost rada ovih timova.

Donacija je deo projekta “Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma” koji finansira EU, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

Mobilni timovi u gradovima, poput Bor, Niša, Zrenjanina i Vršca imaju koordinatora za romska pitanja, socijalnog i medicinskog radnika i pedagoga, radi pomoći romskim porodicama.

Ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđеvić istakao jе na svečanosti povodom uručenja ove donacije da građani romskе populacijе zaslužuju višе pažnjе i posvеćеnosti i da oni moraju da imaju jеdnakе mogućnosti kao svi građani Srbijе.

“Srbija jе zеmlja u kojoj živi mnogo nacija i Vlada Srbijе podjеdnako brinе o svima, pružajući im jеdnaka prava i uslovе života i rada. Ponosni smo na činjеnicu da prеdstavljamo pravi primеr mеđusobnog funkcionisanja naroda, koji mogu da slеdе i drugе zеmljе. Žеlimo da Romi znaju da država čini svе da im pomognе kako bi i oni mogli, svojim angažovanjеm i voljom da budu dеo Srbijе i ravnopravno učеstvuju u njеnom razvoju”, rеkao jе Đorđеvić.

Ambasador EU Sem Fabrici ocenio je da su Romi socijalno najugroženija populacija i da im je zato potrebno posvetiti posebnu pažnju.

Kao važne oblasti za podršku Romima, Fabrici je nabrojao obrazovanje, stanovanje i zdravstvenu zaštitu.

Grad Bor je pre tri meseca usvojio operativni plan za Rome, kroz koji se razvijaju modeli podrske i osnazivanja.

Romi su u Boru treća najbrojnija nacionalna populacija. Prema poslednjem popisu, iz 2011. godine, na teritoriji grada Bora živi 1.758 Roma.

Delegaciju grada Bora pored gradonačelnika Aleksandra Milikića čili su i Srećko Zdravković, član Gradskog veća i Mira Žikic zadužena za rad sa manjinama.

(Bor030 / FoNet)

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here