Moleban za spas svetinja u Crnoj Gori priređen i u Zaječaru [FOTO]

U znak podrške očuvanju svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, u Zaječaru je uoči Krstovdana, priređena litija i moleban.

U prisustvu više stotina vernika, Episkop timočki Ilarion sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije timočke organizovao je Krstovdansku litiju i moleban u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru dajući tako podršku za očuvanje svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Litija se kretala ulicama Timočke bune i Svetozara Markovića do kružnog toka, a zatim ulicom Nikole Pašića do zaječarskog sabornog hrama.

 “Ovde smo se okupili sa hrišćanskom nadom prema našoj stradaloj braćii u Crnoj Gori, ali i na Kosovu i Metohiji i svuda po svetu gde se narušava istina Božija. Ovde smo da pružimo podršku svoj našoj hrišćanskoj braći i svim časnim sveštenicima, monahinjama, monasima i vernom narodu”, rekao je Episkop timočki Ilarion.

Uz crkvene barjaka i ikone ovaj molitveni hod predvodila je ikona Presvete Bogorodice, u narodu posebno značajna, kako je istakao i timočki vladika.

“Ikona Presvete Bogorodice iznošena je među vernike svaki put kada je narod bio u nevolji. Zato je ikona i večeras bila sa nama u ovom istorijskom događaju za naš grad i našu eparhiju. Ona će učiniti da se ovo bezbožje Crnoj Gori prekine i da nema nikakve negativne posledice. Ali znajte da ovaj probuđeni narod ne može niko da zaustavi, jer su svetinje ostavljanje narodu, a ne ni jednoj državi, nijednom gradu ili pojedincu na upravljanje”, dodao je Episkop timočki Ilarion, koji je održao u Sabornom hramu moleban za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori.

Litiji su prisustvovali i sveštenici borskih pravoslavnih hramova, kao i vernici.

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:203018090927'.