Na 34. Saboru frulaša u Prislonici nagrade Stefanu Radovanoviću, sestrama Pavlović i Mariji Radovanović

Na 34. Saboru frulaša Srbije ,,Oj Moravo“ u Prislonici kod Čačka frulaši iz Bora ostvarili su zapažene uspehe.

Stefan Radovanović iz Metovnice kod Bora, osvojio je u Prislonici kod Čačka drugu nagradu u kategoriji izvornog sviranja, po oceni stručnog žirija u sastavu: prof. dr Dimitrije Golemović, Dragana Marinković, Dalibor Todorović, Svetlana Azanjac i dr Danka Lajić.

Stefan je, inače, jedan od najmlađih i najboljih instrumentalista na tradicionalnim duvačkim instrumentima u Srbiji, laureat je brojnih domaćih i međunarodnih festivala i takmičenja,  dva puta pobednik Sabora u Prislonici, laureat drugog programa Radio Beograda za najizvornije sviranje i finalista serijala “Šljivik”.

Prošle godine ovenčan je i nagradom “Drage note našeg nasleđa” predsednika Republike, Aleksandra Vučića. Snimio je 20 trajnih snimaka za fono arhiv Radio Beograda a dobitnik je i  nagrada u Bukureštu za očuvanje tradicionalne muzike u Srbiji.

Na ovogodišnjem Saboru u Prislonici izveo je kompoziciju “Padure soro, padure” i kolo “Batrna”.

Stefanove učenice iz Škole tradicionalnih instrumenata Ustanove “Centar za kulturu grada Bora” takođe su na ovom najprestižnijem domaćem takmičenju za frulu ostvarile zapažene rezultate.

Natalija Pavlović kompozicijom “Florišika antunjekata”  i kolom “Prorupta lu Rama” u kategoriji frulaša do 12 godina starosti osvojila je treću nagradu.

Ova devojčica, koja uz frulu svira i duduk i gajde, nastupila je sa svojim sestrama, bliznakinjama Katarinom i Kristinom i u kategoriji mladih sastava. Nastup sestara Pavlović žiri u sastavu: Neda Nikolić,  Кatarina Azanjac i Svetlana Azanjac ocenio je visokom drugom nagradom.

Marija Radovanović iz Luke je dobila nagradu za najbolje odsvirano kolo. Nagradu je dobilo i dvoje Boljevčana i to Miloš Jonović, nagradu žirija publike u kategoriji izvorne muzike i Maja Кostandinović nagradu žirija publike u kategoriji savremene muzike.