Na Crnom vrhu planirana izgradnja vetro-parka sa 21 vetrenjačom [Video]

Danas je u Skupštini grada Bora potpisan Ugovor o izradi plana detaljne regulacije područja vetroelektrane Crni vrh, kojim je predviđeno da na borskoj i žagubičkoj strani planine bude postavljen 21 vetrogenerator.

Ugovor o izradi plana detaljne regulacije područja vetroelektrane Crni Vrh potpisali su Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bor i Jelena Radić, generalna direktorka kompanije „Crni vrh power“.

„Crni vrh power kompanija je već sedam godina prisutna kod nas na ispitivanju i merenju uslova za izgradnju vetroparka. Potpisivanje ovog ugovora je početak jedne velike i lepe priče za Republiku Srbiju, ali i za grad Bor“, rekao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić i dodao da je  ovo prva domaća investicija u vetropark.

Vetro-park, snage 50 megavata, gradiće kompanija „Crni vrh power“, koja posluje u sastavu srpske kompanije „Kodar Elekromontaža“.

Od 21 turbine, koliko je predviđeno da bude postavljeno, 14 će biti na teritoriji grada Bor, a sedam u opštini Žagubica.

„Mislim da je to ponos za sve nas jer ćemo, pre svega, dobiti zelenu energiju, ali će isto tako biti prilika da se lokalne kompanije i mladi privrednici uključe u izradu ovog projekta, jer će ovo biti jedan veliki i skup projekat i biće prilike da lokalni preduzetnici mogu da rade i učestvuju u realizaciji ovog projekta“, dodao je prvi čovek Bora.

Grad je Bor je dao saglasnost za izradu plana detaljne regulacije. Po ovom poslu uslediće i izrada projektno-tehničke dokumentacije za izvođenje radova.

Crni vrh, rekla je tom prilikom Jelena Radić, generalna direktorka kompanije „Crni vrh power“, najbolja je lokacija vetrova u Srbiji.

U narednih godinu dana, istakla je ona, očekuje se da bude završena izrada planskih dokumenata, što je i uslov za pribavljanje energetskih i građevinskih dozvola. Sve ovo bi trebalo da bude završeno do 2021. kada će početi i izgradnja vetro-parka.

„U pitanju je 21 vetrenjača. Priključujemo se na postojeći dalekovod, za koji ćemo verovatno uraditi rekonstrukciju i to je obim ovog posla i projekta“, istakla je Jelena Radić.

Iako je većina vetro-parkova u smeštena Vojvodini, a ovaj bi bio u planinskom području, ovdašnji pristupni putevi su izazov za kompaniju, upravo zbog izuzetno ozbiljnog transporta opreme, istakla je generalna direktorka.

„Za sada možemo samo da govorimo o knjiškim procenama vrednosti investicije, jer je ovo još uvek početna faza projekta. Ono što očekujemo je da je ovo investicija od oko 100 miliona evra. Kad detaljnije uđemo u plan detaljne regulacije i kad budemo završili tu prvu fazu moći ćemo reći o kojoj tačno investiciji je reč“, dodala je Jelena Radić.