Na današnji dan 1918. probijen je Solunski front

0
177

Povodom obeležavanja 97 godina od proboja Solunskog fronta i 96 godina od osnivanja prve Organizacije rezervnih vojnih starešina, položen je venac na spomen obeležje srpsko – francuskim rodoljubima u Boru.

Solunski-front

Na današnji dan godine 1918. u 5:30 minuta divizije prvog ešalona Druge armije, pod komandom vojvode Stepe Stepanovića, počele su proboj fronta. Srpska vojska je prebačena na Solunski front proleća 1916. godine. Krajem septembra, posle borbi i mnogo žrtava, zauzeli su Kajmakčalan i ušli na teritoriju svoje države. Probojom Solunskog fronta načinjen je prvi prodor u okupiranu teritoriju koju su držale centralne sile, čime je započeo vojni rasplet rata ne samo na Balkanu, već i na ostalim frontovima.

U prisustvu malobrojnih, uglavnom starijih Borana, članovi Organizacije rezervnih vojnih starešina i predstavnici Društva za negovanje tradicije položili su venac na spomen obeležje srpsko – francuskim rodoljubima u Boru, nakon čega je usledio i skroman kulturno – umetnički program KUD-a Invalida rada Bor.

Borska Organizacija rezervnih vojnih starešina nije prekinula sa radom nijednog trenutka do današnjeg dana. Imali smo saradnju i sa lokalnim samoupravama, kao i sa Vojskom Srbije, čime mogu i da se pohvalim da smo u saradnji sa garnizonom iz Zaječara, obezbedili 5.500 knjiga koje su dodeljene školama u borskoj opštini. Naša organizacija nastavlja saradnju i sa učenicima trećeg razreda svih srednjih škola, obilazimo Vojnu akademiju i širimo interesovanje za upis u rezervne škole i Vojnu akademiju Vojske Srbije, izjavio je za naš sajt Momčilo Radisavljević, predsednik ORVS-a u Boru.

 

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here