Na HE „Đerdap jedan“ pušten u rad revitalizovani agregat A1

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i Milorad Grčić, vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije, posle 26 meseci revitalizacije, pustili su u rad agregat broj 1 na HE “Đerdap jedan”. Radovi na modernizaciji ovog agregata vredni su 32 miliona evra.

Revitalizovani agregat, četvrti je po redu koji je kompletno remontovan, a već tokom ispitivanja pokazao je i više nego dobre rezultate, kada je za 55 minuta proizveo 86 megavat-časova električne energije.

„Probni rad je odrađen, nema vibracija, sve je perfektno, snaga je povećana za deset odsto, sa 178 megavata na 195. Nastavićemo u 2018. saradnju sa „Silovie mašini“. Planiramo da narednog marta ili aprila započnemo i revitalizaciju A2 agregata”, rekao je danas na HE “Đerdap jedan”, Milorad Grčić, vršilac dužnosti direktora EPS-a.

Ako se uzme u obzir da je radni vek agregata ugrađenih u HE „Đerdap jedan” 200.000 radnih sati, odnosno 30 godina, a da je agregat A1 najduže bio u eksploataciji, skoro 45 godina, te za to vreme proizveo 43,6 miliona megavat-časova električne energije, jasno je o kakvoj je investiciji reč. Revitalizovani agregat za 21 megavat je veće snage od prethodnog, a vek mu je produžen za bar tri do četiri decenije rada.

„Mi smo u procesu kapitalne revitalizacije „Đerdapa jedan“ koji je bez ikakve dileme jedan od najznačajnijih naših elektroenergetskih postrojenja i biser EPS-a. Do sada su revitalizovana četiri agregata i na njima smo dobili oko 60 megavata nove snage. To u onim visokim vodama donosi 90 miliona kilovat sati nove električne energije. Mi smo uz to dobili jednu novu hidroelektranu, dobili smo novi agregat koji će narednih 30 godina raditi u jednom punom kapacitetu, povećali smo mu snagu tako da ovime činimo da naš balans u proizvodnji energije bude sada pun i da imamo daleko bolje mogućnosti i da balansiramo proizvodnju u termo i hidro sektoru – istakao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Samo remont i modernizacija prvog agregata na najvećoj dunavskoj fabrici struje staje 32 miliona evra, dok je ukupna revitalizacija elektrane 210 miliona dolara. Već narednog proleća u revitalizaciju “ulazi” i agregat A2, a zatim i A3. Na poslovima revitalizacije angažovani su stručnjaci HE „Đerdap jedan“, “Đerdap usluga”, domaćih izvođača radova, naučnih instituta i ruske fabrike „Silovie mašine“, koja je i proizvođač i isporučilac opreme za revitalizaciju.