Na preventivnim lekarskim pregledima širom Srbije pregledano skoro 96.000 građana

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije danas je održana akcija preventivnih lekarskih pregleda, koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja.

Tokom dana jednu od 200 zdravstvenih ustanova uključenih u ovu akciju posetilo je čak 38.598 građana. U saopštenju Ministarstva zdravlja naglašeno je da je 2.406 dece prošlo kroz preventivne sistematske preglede.

Ministar dr Zlatibor Lončar izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom građana i istakao važnost preventivnih pregleda u jačanju zdravstvenog sistema.

„Od izuzetne je važnosti da se značajno ojača svest o značaju prevencije i zato nas raduje ovako veliki odziv građana. Vidimo da građani sa velikim entuzijazmom dolaze u svoje zdravstvene ustanove, da kroz ove akcije jača poverenje između lekara i pacijenata, da roditelji dovode decu na preglede… Idemo dalje, nastavljamo da osluškujemo potrebe naših građana, i zato mogu već sada da najavim nastavak akcije preventivnih pregleda. Hvala građanima na podršci, hvala svim lekarima i medicinskim sestrama na odgovornom pristupu i marljivom radu iz nedelje u nedelju, zajedno jačamo naš zdravstveni sistem“ zaključio je Lončar.

Pregledi su obuhvatali merenje krvnog pritiska, analizu krvne slike, ultrazvuk stomaka, testove tumor markera i dermatološki pregled mladeža, a za najmlađe su bili organizovani sistematski pregledi.

Svi pacijenti kod kojih su uočene nepravilnosti upućivani su na dalje dijagnostičke procedure, što dodatno potvrđuje angažovanost zdravstvenih radnika u očuvanju zdravlja građana.

Tokom akcije, kod skoro 10% pregledanih pacijenata bez prethodnih simptoma, identifikovana su različita oboljenja, čime se naglašava značaj redovnih pregleda i rane dijagnostike u prevenciji bolesti.