Na vidiku novi štrajk prosvetara

Odluka o eventualnom štrajku u prosveti biće doneta narednog petka, a prema rečima Branislava Pavlovića predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, štrajk upozorenja sigurno će biti održan u oktobru.

Veliki štrajk prosvetnih radnika 17. marta 2015
Veliki štrajk prosvetnih radnika 17. marta 2015

Moj predlog je da to bude 5. oktobra, na Svetski dan nastavnika, ali su kolege predsedništva svih reprezentativnih sindikata obrazovanja predložile da se to odloži do sredine oktobra. Štrajk upozorenja, kao najniži oblik protesta, sigurno će biti održan. To nije teško organizovati, samo još nismo utvrdili datum. Dogovorili smo se da sindikati održe tokom sledeće nedelje predsedništva i provere raspoloženje svojih članova, rekao je Pavlović.

Na jučerašnjem sastanku, dogovoreno je i da sindikati zatraže sastanak sa Kori Udovički, ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Tražićemo da prosveta bude izuzeta od Zakona o načinu određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ili da se on promeni, izjavio je Pavlović.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da od ministarke Udovički očekuju i odgovor dokle se stiglo sa izradom zakona o platnim razredima, za koji je najavljeno da će početi da se primenjuje od 1. januara 2016. Jankovićeva kaže da su od pomoćnice ministra prosvete Snežane Marković dobili informaciju da do kraja septembra traje javna internet rasprava o nomenklaturi zanimanja u obrazovanju, ali da nacrt zakona o platnim razredima niko nije video.

Na sastanku svih sindikata nije doneta nikakva konkretna odluka. Nadam se da će za deset dana stvari biti jasnije. Još uvek želimo mirno da rešavamo probleme, poručuje Jankovićeva.

Podsetimo, sindikati su nekoliko puta tražili da ih primi premijer Aleksandar Vučić, ali odgovor nisu dobili.