Najveći broj požara izazvan ljudskom nepažnjom, apel meštanima da ne pale vatru na otvorenom!

Na inicijativu komandira Vatrogasno spasilačke jedinice u Boru Ivana Jankovića danas je održan sastanak čelnika lokalne samouprave, policije i vatrogasno spasilačke-jedinice sa predstavnicima svih seoskih mesnih zajednica u borskoj opštini. Na sastanku je još jednom upućen apel na meštane borskih sela da ne pale vatru na otvorenom. 

Prema rečima Ivana Jankovića najveći broj požara koji su u istočnoj Srbiji izbili prethodnih dana izazvani su ljudskom nepažnjom.  Juče u borskoj opštini bilo sedam požara, dok je na području četiri opštine borskog okruga bilo 17 požara. U gašenju požara učestvovalo je čak 147 vatrogasaca, a angažovan je i helikopter Vojske Srbije. Predstavnicima mesnih zajednica je predočeno da sa komšijama razgovaraju o merama protivpožarne zaštite.

“Najveći broj požara izazvan je ljudskom nepažnjom. Predsednici bi trebalo da apeluju na komšije da ne pale vatru na otvorenom, pogotovo ne sada kada je na snazi crveni meteoalarm. Vidimo da su u Kladovu i Negotinu velike površina izgorele”, rekao je komandir Vatrogasno spasilačke jedinice u Boru Ivan Janković.

Požari su okolini Kladova zahvatili 1.000 hektara i oko 500 u negotinskom. Kazne za izazivanje požara na otvorenem su od 5 do 50 hiljada dinara, a u slučaju većih šteta protiv počionioca se pokreću se i krivične prijave.

„Kazne su čak i do 50.000 dinara, a u nekim slučajevima može da se naplate i troškovi usluga vatrgasne jedinice. Ako se izazove opasnost većih razmera može i krivično da se odgovara”, dodao je Janković.

Predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić je istakao da se jedino zajedničkim snagama svih državnik i lokalnih subjekata, kao i samih građana mogu sprečiti šire posledice od požara. On je kazao da će po potrebi opština organizovati odvoženje otpada koji može prouzrokovati požare.

“Suština je bila da se pozovu ljudi iz mesnih zajednica i da se upozore koje odredbe bi trebalo da se poštuju kako ne bi dolazilo do velikih požara. Saveti mesnih zajednica moraju da okupe sve meštane sela i objasne im da nikako ne pale vatru na otvorenom, a Opština Bor će angažovati komunalce za odvoženje otpada”, rekao je predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić.