NALED: Rudarstvo uvrstiti u Strategiju razvoja Srbije

Sektor rudarstva trebalo bi da se uvrsti u Strategiju razvoja Srbije, ocenjuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ilustracija / Foto: Arhiva Bor030
Ilustracija / Foto: Arhiva Bor030

Značaj koji rudarstvo može u budućnosti da ima za ekonomski razvoj Srbije i zapošljavanje postavlja pred vladu obavezu da taj sektor uvrsti u Strategiju razvoja Srbije, ocenio je NALED.

Značajne kapitalne investicije koje prate otvaranje rudnika naročito bi mogle da pomognu nerazvijenim krajevima Srbije u kojima su registrovane velike rudne rezerve.

Analiza NALED-a i konsultantske kuće Breakthrough d.o.o. pokazala je da u Srbiji postoji samo devet rudnika metala i minerala, od kojih su tri u državnom i šest u privatnom vlasništvu. Tokom prošle godine bilo je aktivno 135 dozvola za istraživanje.

Ukoliko bi se samo tri odsto tih dozvola pretvorilo u upotrebne dozvole, moglo bi da bude otvoreno pet novih rudnika što bi potencijalno moglo da donese četiri milijarde evra kapitalnih investicija.

Pet novih rudnika značilo bi otvaranje 1.000 direktnih i još 3.600 indirektnih radnih mesta. navodi se u saopštenju NALED-a.

Dodaje se da dosadašnja istraživanja pokazuju da je moguće da prvi novi rudnici budu otvoreni najranije za tri do pet godina što će biti u mandatu nove vlade.

Analiza NALED-a i kompanije Breakthrough pokazala je da se mape nerazvijenih područja i potencijalnih rudnika gotovo u potpunosti poklapaju.

Najvažnija prednost za stanovnike tih krajeva jeste činjenica da rudarstvo generiše dobro plaćene poslove. Prosečna neto zarada u Srbiji u 2013. iznosila je 385 evra, dok je u sektoru rudarstva prosečna plata u tom periodu bila 965 evra.

(Tanjug)