Napredne obuke za predstavnike borskih organizacija civilnog društva

1
351

Aktivisti borskih organizacija civilnog društva (OCD) dobili su priliku da kroz trening radionice ojačaju kapacitete, steknu znanja i veštine kako bi lakše i uspešnije mogli da apliciraju za dobijanje grantova raznih fondova.

Foto: D. Novaković

Program jačanja kapaciteta OCD u Boru finansira kompanija Rakita sa ciljem da predstavnici civilnog društva savladaju veštine izrade biznis plana, veštine prezentovanja projekata, stratešku komunikaciju, da upravljaju društvenim mrežama kao i da planiraju prikupljanje sredstava raznih fondova kod kojih mogu da apliciraju za grantove.

Predavač Neven Marinović, direktor Smart kolektiva, kaže da su ovakve obuke veoma važne zato što pomažu OCD-u, predstavnicima institucija i drugih pravnih lica, da se osnaže i steknu potrebne veštine i znanja kako da bolje upravljaju svojim organizacijama.

„Pored toga, naučiće kako da se bolje predstavljaju, bolje animiraju građane za neke od svojih važnih društveno korisnih aktivnosti, i na kraju krajeva ono što je poslednje ali nije manje važno je, kako da prikupe dodatna sredstva i samim tim budu održiviji“, rekao je Marinović.

Ocenio je da je ovaj seminar primer dobre saradnje jer se organizuje u partnerstvu sa Rakitom, što pokazuje da postoje firme koje su zainteresovane da sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima javnog sektora rade neke dobre stvari koje će imati pozitivan uticaj na Bor.

Miodrag Milošević iz Asocijacije za razvoj Bora jedan je od polaznika ovih treninga. Iako sa velikim iskustvom, zaključuje da je koncept celoživotnog učenja dobro došao, jer se uvek sazna nešto novo.

“Ne propuštamo priliku da unapredimo svoje znanje. Sreća je da u lokalnoj sredini kao što je Bor postoje ovakve donacije, jer ovim učešćem kasnije možemo da konkurišemo za neka sredstva“, rekao je Milošević.

I Snežana Đoševska, projekt menadžer Društva mladih istraživača Bor, smatra da ovakva vrsta treninga može samo da pomogne, ma koliko organizacije imale iskustva.

“Mi smo spona između donatora, projektnih ideja i aktivnosti sa jedne, i lokalne zajednice sa druge strane. Inicijativa da se organizuje ovakav seminar pokazuje da Rakita ima izvanrednu saradnju sa nevladinim sektorom i širinu odgovornosti prema lokaljoj zajednici”, istakla je Đoševska.

Menadžer za saradnju sa medijima i korporativne komunikacije, Darko Stojadinović, naglašava da je Rakita posvećena razvoju uspešne i transparentne saradnje sa lokalnom zajednicom i nastoji da postidne pozitivan dugoročno održivi uticaj u okruženju u kome posluje, i to kroz otvoreni dijalog i podršku lokalnim projektima.

“Upravo su za uspešnu realizaciju tih projekata Rakiti potrebne jake i proaktivne organizacije civilnog društva, a ujedno će te snažnije organizacije usloviti i razvoj celokupne lokalne zajednice. To je i razlog zašto je Rakita inicirala ovaj program i drago nam je da se pozivu odazvalo 30 učesnika iz petnaest organizacija civilnog društva”, rekao je Stojadinović.

On je izrazio nadu da od ovih polaznika očekuje dobre ideje radi potencijalnog ostvarivanja saradnje i implementacije odabranih programa.

Vrednost projekta jačanje kapaciteta OCD-a, iznosi 12.000 dolara.

1 KOMENTAR

  1. Super. Ovo nam govori da kompanija ,,Rakita ,, poznaje i uvazava i termin i principe drustveno odgovornog poslovanja kompanija prema lokalnoj sredini i zajednici..Koji se inace primenjuju u SVIM civilizovanim i razvijenim sedrzavama u Evropi i usvetu..Zato cemo ,evo i to BESPLATNO ,jer to OK… da za ove mlade i starije odgovorne i progresivne ljude koji ucestvuju u ovim programima..ukljuciti iobuku o Multimodalnom saobracajnom koridoru Istok(Crnomorskom koridoru) To jeste nesto molomultidisciplinarnji,slozeniji i veci projekat od drugih projekata..ali evo ja ovde licno odgovorno GARANTUJEM da ce ta obuka biti i na vrhunskom svetskom nivou i potpuno efikasna i uspesna u 100-tnom procentu.Znaci besplatno, jasni i precizno napisani vrhunski ciljevi i licna GARANCIJA.. Vise i bolje od te ponude da tesko moze biti dato..zar ne ? Tacka. A da li je ta obuka neophodna…?? Odgovor je ultra jednostavan i on glasi: NIKADA SE U SAVREMENOJ ISTORIJI I GEOGRAFIJI…NIGDE, NI U SRBIJI,NI U EVROPI,NI U SVETU… NIJEDAN JEDINI REGION NIJE EKONOMSKI ,SOCIJALNO NI DEMOGRAFSKI OPORAVIO NI RAZVIO..BEZ PRIPADAJUCE SAOBRACAJNE INFRASTRUKTURE…KOJA U 21.VEKU ZNACI PRIPADAJUCI AUTOPUT,ZELEZNICKI KORIDOR,VODNI (u nasem slucaju Dunavski) KORIDOR, INTERMODALNI SAOBRACAJ. TACKA. Pa NECE ni Istocna Srbija,Timocka krajina,Borski okrug i Bor….BEZ SVOG MULTIMODALNOG SAOBRACAJNOG KORIDORA ISTOK (CRNOMORSKOG KORIDORA)..Koji obuhvata SVA OVA 4 (CETIRI) VIDA SAOBRACAJA .😄 Jer se naprimer bas zestoko rudari i u Centralnoj Africi, i u dubokoj Aziji i Juznoj Americi…Pa nikakav lokalni i regionalni razvoj tamo ne postoji…😄 To je ZATO jer su saobracajni koridoei FUNDAMENTI TEMELJ,SUTEREN,PRIZEMLJE ,PRVI I DRUGI SPRAT ZGRADE SVAKOG PRAVOG LOKALNOG I REGIONALNOG(A I NACIONALNOG) RAZVOJA..
    A SVI OSTALI PRIVREDNI SEKTORI ..NAREDNI SPRATOVI TE ISTE ZGRADE PRAVOG RAZVOJA…I TO znaju SVI iole obrazovani i ekonomski upuceni …i u Srbiji ,i na Balkanu,i u Evropi,i u svetu…Tako da TO apsolutno ZNA i ova ,koliko vidimo drustveno odgovorna kompanijan,,Rakita,,kao i sve druge partnerske kompanije koje su vec dosle ili ce doci u Bor,Timocku krajinu,Istocnu Srbiju…A sa Koridorom Istok docice ih ,i to mnogo razlicitijih po sektorima njihovog poslovanja,jos 15 puta vise..😄 Tako da uz uvazavanje njeneog drustveno odgovornog postupanja…i pozdrav kompanji ,,Rakita,,..licno ne vidim neki moguci problem u realizaci prethodno napisanog predloga…Bar to tako veceras izgleda iz skoro potpuno praznog tramvaja , koji prolazeci kroz teskim i bljestavo belim snegom pokriveni i blistavi velegrad ….odlazi i nestaje u vec uspavanoj nedeljnoj noci toplih juznih predgradja.
    Laku noc Bor.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here