Narodna stranka od nadležnih traži odgovore o zagađenju u Boru

Zbog “prekoračenja zagađujućih materija u vazduhu” na mernim mestima Brezonik, Gradski park i Institut, Gradski odbor Narodne stranke u Boru oglasio se saopštenjem za javnost i naveo da su odbornici opozicije zatražili prijem kod Long Jia, generalnog direktora kompanije Serbia Zijin Bor Copper (nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena Bor).

Prekoračenja zagađujućih materija u vazduhu, navode u Narodnoj stranci Bor detektovana su u maju na sva tri merna mesta, Bor Brezonik, Bor Gradski park i Bor Institut, prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha.

“O trovanju arsenom, kadmijumom i drugim kancerogenim materijama zasad se ćuti?! Građani bojažljivo prijavljuju i žale se na zagađenje. Pogotovo u jutarnjim i večernjim satima. Boje se za sebe i, pogotovo, svoju decu, unuke… Sa punim pravom“, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Ova stranka ocenjuje da su Borani godinama trpeli razna trovanja, na navodeći da je očigledno da je „gutanje otrovnog dima i kancerogenih materija ponovo naša sudbina“, te da građani imaju prava da znaju šta se sve topi u Boru.

„Pitamo predstavnike vlasti, da li smo opet žrtve ekonomskog „razvoja“ Srbije? Da li su novi vlasnici kupovinom RTB-a dobili pravo i na naša pokolenja“, pitaju u borskoj Narodnoj stranci, navodeći da su zajedno sa ostalim opozicionim odbornicima zatražili prijem kod generalnog direktora Serbia Zijin Copper Bor Long Jia, ali da odgovora – nema.

„Mi smo strpljivi, ali je očigledno da se sa njihove strane izbegava susret. Možda im je od strane vlasti sugerisano da sa opozicijom nemaju potrebe da razgovaraju“, kažu u Narodnoj stranci.

„Ovom prilikom želimo da svima ukažemo da mi kao narodni predstavnici imamo obavezu prema građanima Bora, i puno pravo da tražimo i od novog vlasnika RTB Bor i od vlasti da se uozbilje i shvate da je narod najvažniji. I zdravlje naše dece. O tome nema pregovora!
Tražimo odgovore i zaustavljanje zagađenja„, navedeno je u saopštenju poslatom borskim medijima.