Narodna stranka: Vlast je zrela za podnošenje računa

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Boru, Dragan Marković, održao je konferenciju za novinare na kojoj se, kako je rekao, osvrnuo na loše poteze aktuelne vlasti u Boru.

Negativno poslovanje JКP „Toplana“ iz godine u godinu je sve veće. Od 2010. godine, bez subvencija, ukupan dug je blizu tri milijarde dinara! Ništa čudno kada se zna da je nabavka uglja partijska, pri čemu Toplana plaća 30-40% više nego kineski Ziđin u Boru. I to bez javne nabavke, pregovaranjem sa jednom firmom, po hitnom postupku. Za ovu godinu ugovoreno je čak avansno plaćanje uglja! Pored Nadzornog odbora Toplane, koji je saglasio takvu nabavku i direktora koji je podneo ostavku, odgovornost snosi lokalna vlast koja je morala biti upoznata sa ovakvom nabavkom uglja. I jeste, ali zbog partijskog interesa ćuti! Da toga nema, bila bi pokrenuta odgovornost protiv rukovodilaca u Toplani. Na kraju, setili su se, pa krenuli da grade toplanu na sečku. Setili su se i Crnog vrha na kome će se graditi Vetropark, kao i drvne mase koja čeka kotlove“, rekao je Dragan Marković na konferenciji.

Marković je u nastavku konferencije govorio o stanju u borskom Vodovodu. Prema njegovim rečima, u ovom komunalnom preduzeću su ogromni dugovi za neplaćenu električnu energiju, vodoizvorišta su u lošem stanju, Zlotska reka je pretvorena u potok, Banjica i Surdup su isto u problemu, dok je jedino Borsko jezero punije nego ikada ranije. Marković je javno upitao nadležne da li se to ispumpavaju druga izvorišta da bi jezero bilo puno, a za potrebe proizvodnje bakra?

Njima je prioritet samo opstanak na vlasti. SNS u Boru radi sve što od njih zatraži vrh stranke. Od oprosta duga RTB-a, preko poklanjanja aerodroma, do prećutne saglasnosti sa dešavanjima oko rudnika Čukaru Peki“, poručio je Marković, ukazujući da su konstantni i problemi sa aerozagađenjem.

Usvojeni КAP (kratkoročni akcioni plan zaštite vazduha) je, kako stoje stvari, još jedno mrtvo slovo na papiru. Trovanje Borana je svakodnevno. Odgovornosti i odgovora nigde. Кroz neka predizborna obećanja bacaju “prašinu u oči” građanima. Dokle, kako i zašto? Ova će vlast pokleknuti  pred argumentima? I pred razočaranim građanima. Moraće“, zaključio je Marković.