Nastavljaju se pregovori o visini minimalca

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanje Aleksandar Vulin najavio je da će danas biti održana sednica kolegijuma Socijalno ekonomskog saveta na kojoj će se još jednom raspravljati o minimalnoj ceni rada.

dinar-1

On je istakao da se sve strane slažu da do povećanja mora doći, samo je pitanje koliko će ono biti.

„Na današnjoj sednici kolegijuma SES-a još jednom će se razmotriti argumenti svih strana u socijalnom dijalogu a u vezi minimalne cene rada“, rekao je on novinarima nakon konferencije u Privrednoj komori Srbije.

On je reako da će sednica biti održana u 12.30 sati, kao i da se nada da će vrlo brzo biti održana sednica SES-a na kojoj će se doneti odluka o novoj minimalnoj ceni rada.

„Svi se slažemo da će do povećanja doći i to je veliki napredak. A koliko će to povećanje iznositi, odluku će doneti SES, ali verujem da ćemo više znati nakon sastanka kolegijuma“.

On nije detaljno komentarisao zahteve sindikata i poslodavaca ističući da se o tome još pregovara.

Vulin je odgovarajući na pitanje novinara rekao da se mora raditi na tome da i oni koji nisu deo soc dijaloga u njega da se uključe.

Ministar je naveo da je važno odgovorno učešće svih socijalnih partnera, a da bi proces kolektivnog pregovaranja bio uspešan mora da obuhvati što veći broj učesnika koji prihvataju odluke SES-a.

„Potrebno je obezbediti mehanizme uz koje će svi oni koji sada nisu u SES-u imati mogućnost da kažu svoje mišljanje i da se njihov stav čuje“, poručio je on.

(Tanjug)