Nastavljana tradicija: Održana manifestacija „Dani Brestovačke banje“ [FOTO]

Tradicionalna manifestacija „Dani Brestovačke banje“ okupila je u jednoj od najlepših banja Srbije brojne goste, koji su od ranih jutarnjih sati bili u prilici da tradiciju ovog kraja dožive na najlepši način.

Na ušću Brestovačke reke i Pujice najbolji gastronomi ovog dela istočne Srbije pokazali su svoje umeće u pripremi starih jela na način kako se to nekada činilo. Tako su vredne ruke majstora oduševile publiku i posetioce ove manifestacije koja se više od četvrt veka održava u Brestovačkoj banji.

Titulu pobednika, morao je, ipak, da ponese samo jedan tim, i to „Nezaborav“ iz Laznice kod Žagubice. Drugo mesto pripalo je ZU „Pčinja“ iz Bora, a treće „Šarbanovačkom kotliću“ iz Šarbanovca.

Žiri u sastavu: Suzana Mijić, Juklen Enver i Milan Šerbula odlučio je da u ovoj programskoj celini dodeli ekipama „Vredne Vlajne“ iz Rudne glave kod Majdanpeka i Porodici Strahinjić iz Šarbanovca specijalne nagrade.

Pobednik u kategoriji suvenira su „Marijine unikatne lutkice“ iz Bora. Drugo mesto pripalo je Maji Mitić iz Bora, treće UMS Bor, a specijalnu nagradu osvojio je borski „Kutak“.

U kategoriji rukotvorina i predmeta starih zanata titulu pobednika poneo je PG „Perović“ iz Vražogrnca kod Zaječara, drugo mesto osvojile su „Žakica i Dakica“ iz Luke, a treće Radionica za izradu sapuna „Saki sapun“ iz Knjaževca.

„Dani banje“ su, ipak, prepoznatljivi po zanimljivom istorijskom igrokazu koji svake godine iznova oduševljava publiku. Ovoga puta željno i nestrpljivo dočekan je knez Aleksandar Karađorđević i kneginja Persida, koje je kroz banju prošetao doktor Lindenmajer. U tim ulogama ubedljivi su bili Lepomir Ivković, Simonida Gavrić i Željko Vitomirović.

„Brestovačka banja nosi epitet kraljevske. Ona je i jedna od najlepših i zato što su je rado pohodile dinastije Obrenović i Karađorđević koje su ovde donosile najvažnije odluke za razvoj srpske države“, rekao je na otvaranju ovogodišnje manifestacije Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika Bora.

Turistička organizacija grada Bora, Centar za kulturu grada Bora, Muzej rudarstva i metalurgije i Brestovačka banja – „Srpska Kruna“, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Bor uručile su danas specijalne plakete za oživljavanje i razvoj „Dana Brestovačke banje“ Andri Dragašanoviću, KUD „Đido“ iz Brestovca, Dragiju Čorbolokoviću i Zvonku Stevkiću.

Uz brojne štandove na kojima su izloženi suveniri, rukotvorine, ali i upotrebni i drugi dekorativni predmeti posetioce ove manifestacije dočekao je na centralnoj bini bogat i sadržajan program uz učešće brojnih folklornih ansambala.

Publiku je oduševio nastup polaznika etno radionice Centra za kulturu grada Bora, vokalnih solista i instrumentalista grada Bora, ali i nastup članova Akademije za umetnost i kulturu Kaira iz Egipta sa živopisnim nošnjama i egzotičnim plesom.

„Dane Banje“ upotpunili su, po tradiciji i stalne postavke u Konaku kneza Miloša, uz obilazak turskog hamama iz 18. veka, odžaklije i „dvorca“ Karađorđevića preko puta Miloševog konaka.

Uz predivne banjske pejzaže posetioci ove smotre danas sa nestrpljenjem očekuju i večerašnji koncert „Balkanike“ Sanje Ilića, kao i paljenje preobraženske vatre, po kojoj su, takođe, „Dani Banje“ prepoznatljivi na karti turističkih manifestacija Srbije.