Nikolić razgovarao sa direktorom „Zijina“ o RTB-u

Tomislаv Nikolić razgovarao je s direktorom kompanije „Zijin“ koja je izabrana za strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor.

Foto: Igor Mitrović (www.bor030.net)

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić boravi u radnoj poseti NR Kini, gde će prisustvovati prvom sajmu uvoza u Kinu (China International Import Expo – CIIE) i razgovarati sa zvaničnicima provincija Sjamen, Šandong i Fuđijen.

Kako se navodi u saopštenju Saveta, prvog dana posete Kini Nikolić je razgovarao s gradonačelnikom Sjamena Džueng Đijahanom o produbljivanju saradnja grada Sjamena i Srbije, posebno u oblasti turizma i poljoprivrede.

Gradonačelnik Sjamena istakao je da postoji zainteresovanost kompanija iz Sajmena za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji radi izvoza u Kinu, kao i da će u narednom periodu u Srbiju poslati delegaciju koja će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o konkretnim projektima.

Dvojica sagovornika posebno su razgovarali o akviziciji kompanije RTB Bor od strane kineske kompanije „Zijin“ čije sedište je u Sjamenu.

Nikolić, koji je prilikom boravka u Sjamenu obišao i kompaniju „Zijin“, razgovarao je i sa izvršnim direktorom i predsednikom Upravnog odbora kompanije Čenom Đinghom.

Predstavnici kompanije „Zijin“ tokom sastanka iskazali su zahvalnost predsedniku Nacionalnog saveta Nikoliću na velikoj zasluzi za njihovu odluku da doću u Srbiju kao i na pomoći koja im je pružena kako bi postupak preuzimanja kompanije RTB Bor bio uspešan, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je izvršni direktor kompanije Čen rekao je da će „Zijin“ ispuniti sva obećanja data srpskom narodu i da će kompanija premašiti predviđeni plan investicija, kao i da neće otpustiti ni jednog radnika RTB Bora nakon preuzimanja.

(Tanjug)