Nova knjiga borskog pisca Nenada Mitrovića “Grotlo”

Nenad Mitrović, autor iz Bora, oglasio se posle romana „Dan nulti“ i „Hromi vuk“novim naslovom “Grotlo” u izdanju “Slovenskog slova”.

Roman„Grotlo“ borskog autora Nenada Mitrovića tematski  je vezan za Bor i RTB. Ovaj ekološki SF triler omaž je, ističe autor, gradu i građanima, postapokaliptična saga o “sumornoj budućnosti Bora i istočne Srbije na površini uništene planete”.

“Voleo bih da ovaj roman postane obavezna lektira za sve Borane koji  možda ponajbolje mogu shvatiti temu i pobude ovog dela, pa u tom smislu Grotlo može predstavljati i omaž gradu i građanima, jednu izmaštanu buduću “monografiju” grada Bora i  Rudarsko topioničarskog basena, tog Grotla ljudskih nada i stremljenja koji, de fakto, predstavlja jednu od  najvećih rupa na površini planete stvorenu ljudskom rukom i kao fenomen ultimativnog preobražanja prirode je sam po sebi dovoljno zanimljiv”, kaže Nenad Mitrović.

Knjigu je publikovala Izdavačka kuća “Slovensko slovo” preko koje se i može poručiti ovaj roman, kao i direktno kod autora. Ovo delo, dodaje Mitrović, pored lokalnog ima i veoma snažan aspekt ekološke  i društvene odgovornosti.

“Ono što je bila moja namera jeste da kroz dinamičnu triler priču  prikažem sopstveno viđenje moguće i veoma zlokobne budućnosti ovog dela Srbije, ali i čitave planete i čovečanstva. Kažem moguće, ali ako nastavimo da se prema prirodi i okruženju u kojem živimo ponašamo krajnje neodgovorno i zločinački destruktivno, takva moguća realnost  postaće i veoma verovatna, gotovo neizbežna. Dakle pozivam vas da zajedno proživimo jednu sumornu i otrežnjujuću budućnost naše dece, sa prevashodnim ciljem da na vreme shvatimo kako menjanjem i uništenjem prirode preobražavamo i degradiramo sebe kao vrstu”, dodaje Mitrović.