Nova vozila za borske vatrogasce iz IPA programa EU

Borska Vatrogasno-spasilačka jedinica Sektora za vanredne situacije dobila je danas nova vozila nabavljena kroz projekat „Vatrogasna služba u prekograničnoj saradnji“ koji sufinansira Evropska unija.

U Bor su stigla dva vatrogasna kamiona namenjena prvenstveno gašenju šumskih požara, kao i kombi vozilo za prevoz putnika, dok se u narednim danima očekuje dolazak još jednog kamiona za gašenje požara u urbanim delovima grada.

 

Ukupna vrednost projekta koji se realizuje u okviru (IPA) programa Prekogranične saradnje Srbija – Rumunija je 1,7 miliona evra od kojih je za grad Bor namenjeno oko 900.000 evra.

„Zahvaljujući našim vatrogasima, ljudima iz Gradske uprave i svima onima koji su radili na ovom projektu uspeli smo da povučemo najveći grant u istoriji grada Bora kada su u pitanju sredstva iz IPA fondova. Zahvalio bih se Evropskoj uniji, delegaciji Evropske unije u Srbiji i svima onima koji su stali iza ovog projekta“, kazao je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

On je istakao da je prethodno urađena analiza pokazala da je potrebno ojačati borski Sektor za vanredne situacije ovakvom opremom i vozilima.

„Naši vatrogasci će moći brže i efikasnije da reaguju na narednim intervencijama kada bude bilo potrebe. Narednih dana se, pored ova dva kamiona, očekuje još jedan „navalni“ kamion za potrebe gašenja požara na teritoriji grada“, rekao je Milikić.

„Nova vozila su predviđena za gašenje šumskih požara, ali shodno njihovim karakteristikama i bogatom opremom koju poseduju mogu da se koriste i za gašenje požara na objektima i saobraćajnim sredstvima. Ukupan broj vozila u bataljonu Bor je 47, dok borska jedinica ima 20 vozila uključujući terenska vozila, kamione i prikolice. Bili smo u deficitu sa vatrogasnim kamionima koji su štili grad Bor i okolinu i do skoro smo imali samo tri do četiri, u zavisnosti od toga koliko je u tom trenutku bilo ispravno“, kazao je Ivan Janković, komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona u Boru.

Miodrag Marković , načelnik Sektora za vanredne situacije Bor zahvalio se gradonačelniku i svima koji su učestvovali u realizaciji projekta i ocenio je da će dobijena sredstva i tehnika u popuniti garažu i omogućiti vatrogascima-spasiocima da u potpunosti pruže sigurnost građanima i njihovoj imovini.