Obilne kiše u junu napravile ogromno „jezero“ na dnu kopa „Veliki Krivelj“, gradi se infrastruktura za prepumpavanje vode

Prepumpavanje milion i po kubika vode sa dna površinskog kopa „Veliki Krivelj“ do istoimene flotacije trajaće oko tri meseca. Posao je ozbiljan ali i urgentan, pa je zato poveren rukovodstvu Ogranka za elektromašinsko održavanje u Srbija Ziđin Koper.

Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

Ono je, odmah nakon poplave koja je sredinom juna zadesila rudnik, projektovalo tehničko rešenje za isušivanje „jezera“ dubokog 35 metara koje podrazumeva izgradnju dve pumpne stanice i postavljanje 5,7 kilometara dugačkog cevovoda.

Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

„Definisali smo trasu cevovoda i počeli odmah nakon poplavnog talasa da gradimo pumpnu stanicu. U toku je izrada pontona površine oko 100 kvadratnih metara, koji će vertikalnoj pumpi kapaciteta 1.190 kubika vode na sat poslužiti kao postolje. Veoma je važno da konstrukcija bude stabilna pošto je pumpa teška 10,5 tona. Njena uloga će biti da nivo vode koji seže do kote 38 obori do kote 10“, kaže tehnički rukovodilac tehničke pripreme Ogranka EMO Jovica Anđelović.

Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

U međuvremenu su majstori EMO u radionici servisirali četiri manja pumpna agregata dopremljena sa brane polja 3 flotacijskog jalovišta, a uveliko pripremaju cevnu armaturu, elemente i spojnice.

Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

„Već smo počeli da postavljamo cevovod, a čine ga cevi izrađene od najkvalitetnijeg polietilena prečnika fi 315. Polažemo ih od rudničke kote 160 do kote 305, što je trasa dugačka 2,7 kilometara. I ti radovi su veoma zahtevni zbog prirode terena, ali i zbog činjenice da se obavljaju paralelno sa proizvodnjom. Dodatno ih otežavaju i visoke temperature, ali ćemo uspeti da ih završimo do sredine jula“, priča Anđelović.

Nadležni sa površinskog kopa „Veliki Krivelj“ su za realizaciju ovih poslova majstorima EMO ustupili neophodnu mehanizaciju, a angažovane su i dizalice velike nosivosti.

Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

„Mnogo opreme i delova je potrebno ugraditi kako bi sve besprekorno funkcionisalo. Čekamo isporuku cevi prečnika pola metra (fi 500) otpornih na veći pritisak vode, a do tada ćemo se potruditi da postavimo i dva cevovoda manjeg prečnika (fi 315) ukupne dužine tri kilometra“, ističe Jovica Anđelović i naglašava da su majstori EMO sve snage usmerili ka tom cilju, pošto već ideju, organizaciju i pripremu terena za realizaciju ovog nimalo jednostavnog poduhvata „potpisuje“ upravo najmlađi kompanijski ogranak.