Obuka „Put do uspešnog preduzetnika“ za neposlene iz Bora

U organizaciji borske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u toku je dvodnevna obuka „Put do uspešnog preduzetnika” namenjenena nezaposlenima.

Iz NSZ kažu da je interesovanje nezaposlenih za ovu meru veliko i da je trenutno za obuci 21 polaznik, dok je slične obuke već prošlo 120 nezaposlenih osoba.

Da bi nezaposleni mogli da apliciraju za programe samozapošljavanja, moraju da prođu ovu obuku, na kojoj se između ostalog uči kako se piše kvalitetan i ostvariv biznis plan.

„Obuka traje dva dana, prvog dana su teorijska predavanja, dok je drugog radionica na kojoj polaznici popunjavajući biznis plan konkurišu za program samozapošljavanja. Kroz ove obuke se polaznici upoznaju sa pojmom preduzetništva njegovim značajem i prednostima, izlažu svoje poslovne ideje, dobijaju informacije o mogućim izvorima finansiranja i pravnim oblicima poslovanja, kazala je medijima Danica Radenković organizator programa zapošljavanja.

Prema njenim rečima većina polaznika je zainteresovana za pokretanje preduzetničkih radnji, dok je za otvaranje preduzeća drastično manje.

„Ova obuka mi puno znači pošto kao mlada osoba u Srbiji ne mogu lako doći do posla. Po struci sam PR menadžer, ali u svojoj struci ne mogu da radim pa sam odlučila za prođem obuku i da otvorim radnju za proizvodnju nameštaja“, rekla je Jelena Kurtić dvadesetpetogodišnja buduća preduzetnica.