Od 2016. godine olakšan posao prikupljanja dokumentacije za bebe

Projekat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave „Bebo, dobro došla na svet“, koji će se  primenjivati u bolnicama u Srbiji od 2016. godine, predviđa mogućnosti da novopečeni roditelji potrebnu dokumentaciju za svoju novorođenčad nadave u samim porodilištima. 

beba

Kako je rečeno u Ministarstvu, projekat će se primenjivati u 76 državnih porodilišta, a poziv da se priključe procesu otvoren je i za ona privatna.

„Građani Srbije od 2016. godine više neće morati da obijaju mnogobrojne šaltere da bi, na primer, prijavili rođenje deteta i obezbedili drugu dokumentaciju. Od sada će sve to da se sprovodi na jednom mestu – u samom porodilištu. Na jednom obrascu koji dobijaju u porodilištu će popuniti ime prezime deteta, prebivalište, a sve ostalo će državna uprava odraditi za njih i poslati im na kućnu adresu gotovu dokumentaciju“, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički prilikom  gostovanja na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Broj dokumenata koji roditelji moraju da nabave za bebu kreće se od 20 do 50, u zavisnosti od toga da li imaju potrebu i za određenim socijalnim davanjima. Ti doprinosi su podrazumevali podnošenje i predaju zahteva državnim institucijama nadležnim za te vrste postupaka, ali i toj obavezi je došao kraj.

„Ideja je da majka kada se porodi odmah u bolnici dobije jedan formular, zajednički za sve institucije koje bi inače morala da obiđe nakon porođaja kako bi beba koju je rodila dobila sva potrebna dokumenta. Dakle, majka će na licu mesta moći da detetu da ime, odredi adresu stanovanja, državljanstvo, dakle, sve ono što se inače završava kod matičara, u lokalnom MUP-u, u Fondu za zdravstveno osiguranje. Gotova dokumenta, poput zdravstvene knjižice, izvoda iz matične knjige rođenih ili prijava prebivališta, će stizati na adresu roditelja“, objasnila je Svetlana Jovanović, član radne grupe u okviru projekta „Bebo, dobrodošla na svet“.

Prema rečima Svetlane Jovanović, još nije utvrđeno da li će roditelji za dokumenta plaćati takse, ali postoji mogućnost da će roditelji biti oslobođeni toga, a u ovaj proces mogu da se uključe i privatna porodilišta.

(zena.blic.rs/Bor030)