Od danas obavezna zimska oprema, kazne do 20.000 dinara!

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti iznosi od 6.000 do 20.000 dinara za fizičko lice, odnosno od 100.000 do 800.000 dinara za pravno lice.

zimska_oprema
automania.hr

U delu koji se odnosi na obaveznu i zimsku opremu, Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima predviđa da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Od danas sva vozila koja učestvuju u saobraćaju na putevima u Srbiji moraće da imaju zimsku auto-opremu, podsetili su iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS). U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra. Pored obaveznih zimskih guma za auto, u zimskom periodu vozači su obavezni da imaju u kolima i lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije, koje obavezno treba da postave na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema, a vremenski uslovi to zahtevaju (sneg na kolovozu). Oprema za povećanje trakcije (lanci i sl.) može se postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom lanci za sneg samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Izuzetno od ovoga, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti, a iznosi od 6.000 do 20.000 dinara za fizičko lice, odnosno od 100.000 do 800.000 dinara za pravno lice. Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu, ako se ne koriste u skladu sa propisima. Kako ističu u AMSS, važno je znati da, u slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimskih pneumatika, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu nastalu materijalnu i nematerijalnu štetu.