Održana 42. Zaječarska Gitarijada

Jednodnevna 42. Zaječarska Gitarijada uz mnogo problema održana je sinoć na pomoćnom fudbalskom terenu na Kraljevici. Najzapaženi nastup je imala slovenačka multumedijalna grupa „Laibach“. U konkurenciji demo bendova izdvojili su se „Magma“ iz Beograda i zaječarski „Hight Tech“.

Beogradski sastav „Magma“ pobednik je 42. „Zaječarske Gitarijade“, po odluci žirija u sastavu Vladimir Janković-Džet – Program 202 Radio Beograda, Aleksandar Zec – TV Metropolis, Miodrag Božinović iz Radio-televizije Zaječar, Saša Bonović – zaječarski Dom omladine i muzički kritičar Branimir Lokner.

Po ukusu nekoliko hiljada rokera iz Zaječara i cele Srbije bio je domaći bend „Hight Tech“ koji je ostvojio nagradu publike. U konkurenciji takmičarskih bendova, koji su se predstavili sa po tri numere, preovlađivala je metal muzika što je bilo po meri većini posetilaca „Gitarijade“.

 42-gitarijada-laibach

U uvodnom delu pred gotovo praznim stadionom svirali su „Mentalna Higijena“ i „Sinthesis“ – kao domaća podrška, i prošlogodišnji pobednici, sastav „Nightfol“. Kako se i predpostavilo, publika je počela u većem broju da pristiže kako se bližio nastup slovenačkog „Laibach“-a koji je apsolutno opravdao epitet „zvezde večeri“.

U jednočasovnoj svirci, malo neobičnoj za rok festival kakva je „Gitarijada“, publika je od gostiju iz Slovenije čula numere kao što su „Amerika“, „Germana“, „Espana“, „Slovania“ koje je Lajbach izveo na engleskom, ali i hitove na nemačkom „Tanc mit Lajbah“, „Du bist unzere“, „Das špel ist aus“…

Nakon proglašenja pobednika „Gitarijadu“ su zatvorili „Disciplin A Kitchme“ i Đorđe David sa Gangom.

Besplatan ulaz na stadion i rock kamp koji se nije naplaćivao privukli su mnogobrojne ljubitelje „tvrđeg“ zvuka u Zaječar čime su se organizatori iskupili za siromašniji revijani program.

Opšti utisak je da se zaječarski „Dom Omladine“ potrudio da održi ugled najstarijeg festivala mladih i neafirmisanih rock bendova u jugoistočnoj evropi uporkos velikim problemima koji su pratili organizovanje ovogodišnje „Gitarijade“.