Održan četvrti protest protiv aerozagađenja u Boru

Nekoliko stotina građana iz Bora, ali i gradova okruženju i Beograda, okupilo se danas ispred zgrade Generalne direkcije kompanije Ziđin, nekadašnjeg borskog Rudarsko-topioničarskog basena protestvujući protiv višemesečnog aerozagađenja.

Građani Bora okupljeni pod geslom “Borani protiv dima” i danas su zahtevali od nadležnih da reaguju na prekomerno zagađenje vazduha u Boru koje je intenzivirano poslednjih meseci.

Borbu i pravo Borana na čist i zdrav vazduh podržali su i građani iz Beograda, Kruševca, Majdanpeka, Zaječara, Knjaževca, Boljevca, ali i predstavnici organizacije „Odbranimo reke Stare planine“ koji se bore protiv izgradnje mini hidroelektrana.

“Ovo je trovanje, ovo je genocid. Tražimo da se smanji proizvodnja, da bi smanjilo zagađenje dok se ne sanira ono što je neophodno. Opasan zahtev? Kako bezobrazno od nas. Stavljamo zdravlje naše dece ispred profita stranog investitora. Jel grešimo? Da li je vaš profit važniji od zdravlja naše dece”, zapitala je Katarina Vasković.

Ona je podsetila da građani od juna traže da se smanji zagađenje u Boru, pozivajući se na ljudskost i zakon, ali da njih očigledno – nema.

“Zato smo mi danas ovde, da im kažemo da nećemo odustati. Zdravlje svakog borskog deteta je bitnije od svih njihovih para, jer zdravlje naše dece nema cenu i zdravlje naše dece nije na prodaju“, poručila je Vasković.

Građani traže da se pod hitno smanji emisija otrovnih gasova i pronađe rešenje za dalju preradu koja će zagađenje svesti u zakonske okvire.

“Koliko ministarstava ima, koliko ministara, koliko je ljudi u našoj lokalnoj samoupravi koji svakodnevno moraju da gledaju podatke o zagađenju, a oni su nemi na te podatke. Pa zar nemaju obavezu da nam kažu te podatke, da nas okupe, da nam kažu šta da radimo”, zapitao je prisutne Miodrag Živković iz Slatine.

Dr Dragica Radošević ukazala je na štetnosti teških metala, kadmijuma, olova, arsena i žive koji se talože u organizmu i “deluju na duge staze” izazivajući maligne i autoimune bolesti. Ona je istakla da građani nemaju ništa protiv što su Kinezi došli u Bor, ali je poručila, obraćajući se direktoru “Ziđina” da neće dozvoliti da im se zdravlje i dalje narušava.

“Gospodine direktore, došli ste u Bor da radite, da zaradite i mi nemamo ništa protiv, ali ste došli u dogovoru sa našom državom koja je od nas digla ruke i potpuno nas zaboravila.Građani Bora i okolina su žrtvovani od strane države, a da je to tačno govori i činjenica da se nijedna državna ustanova nije oglasila”, istakla je dr Radošević.

Prisutnima se obratio i Zoran Janković, predstavnik ekološkog udruženja „Eko ist“.

„Udvostručili ste proizvodnju u topionici što je ekonomski dobro i za vas, i za radnike i za grad, ali ste zato višestruko zatrovali vazduh sumpor dioksidom i teškim metalima što je ravno genocidu. Upozoravamo vas da znamo šta radite, da radite na daljem uvećanju proizvodnje, a da predhodno niste obezbedili uslove za smanjenje aerozagađenja, upozoravamo vas da znamo da topite polimetaličnu rudu iz rudnika Gornjeg Milanovca, Vranja, Bosilegrada čijom preradom nas Borane zasipate olovom, cinkom, arsenom i ostalim teškim metalima, rudom koja se zbog prevelike opasnosti gotovo nikad nije topila u Boru“, rekao je Janković navodeći da je “Ziđin” naneo “trajnu štetu zdravlju borske dece”.

Građani Bora najavili su da će istrajati u svojim zahtevima da se zagađenje svede na najmanju moguću meru, kakvu zakon i predviđa, ali i da su, ukoliko se to ne desi, spremni i na radikalizaciju protesta, pa čak i na blokadu kompanije „Ziđin“.