Održan letnji koncert KUD-a „Bor” [FOTO]

Ustanova „Centar za kulturu grada Bora” sinoć je na platou Doma kulture organizovala letnji koncert Kulturno-umetničkog društva „Bor”.

Kroz pesmu i igru ljubiteljima folklornog stvaralštva, tradicije i kulture, predstavio se prvi izvođački ansambl, dečji izvođački ansambl u pratnji Narodnog orkestara KUD-a „Bor”, članovi škole tradicionalnih isntrumenata – frula, duduk i gajde i vokalni solisti koji su podsetili na lepotu tradicije našeg naroda i svojom kreativnošću, igrom i pesmom dočarali kulturnu baštinu.

Za kreativni program koncerta postarali su se umetnički rukovodilac KUD-a „Bor”, Dragan Petrović, šef narodnog orkestra KUD-a „Bor”, Aleksandar Gubijan i rukovodilac škole tradicionalnih instrumenata Ustanove „Centar za kulturu grada Bora”, Stefan Radovanović.

Ustanova „Centar za kulturu grada Bora” i KUD „Bor”, prema rečima umetničkog rukovodioca Kulturno-umetničkog društva „Bor”, Dragana Petrovića, posebnu pažnju poklanjaju pedagoško-edukativnom radu sa decom, te su na ovom koncertu želeli da borskoj publici pokažu sve na čemu su do sada radili.

„Predstavili su nam se izvođački ansambli, kao i polaznici škole tradicionalnih duvačkih instrumenata Ustanove „Cerntar za kulturu Bor”, solista na harmonici Nemanja Šalaka i solista na klarinetu Dragan Jovanović. Prvi ansambl se predstavio igrama iz Šumadije, bunjevačkim igrama, srpskim igrama Crnorečja i kolom opere Jakova Gotovca, „Ero s onoga svijeta”. Dečji izvođački ansambl je nastupio igrama iz Gruže, zapadne Srbije i vlaškim igrama”, objašnjava Petrović.

U narednom periodu KUD „Bor” očekuje gostovanje na Međunarodnom festivalu folklora u Varni kojem će prisustvovati učesnici iz petnaest zemalja.

„Tamo će ići naš dečji ansambl što meni predstavlja izuzetno zadovoljstvo jer naš rad baziramo na njima i upravo oni će u budućnosti činiti kostuir ansambla”, ističe Petrović.

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:203018090927'.